La Vanguardia (Català-1ª edició)

Elisabet II va pressionar el Govern escocès per eximir-se d’una llei verda

- REDACCIÓ Barcelona

Els advocats de la reina d’Anglaterra van pressionar en secret el Govern d’Escòcia perquè les seves propietats quedessin exemptes d’una llei per a la reducció d’emissions de carboni. Una investigac­ió de The Guardian ha revelat que Elisabet II va utilitzar un antic procedimen­t, el consentime­nt reial, que atorga a la reina accés privilegia­t a l’esborrany d’una llei, per exigir canvis abans de passar per l’aprovació del Parlament.

Per mitjà d’aquest mecanisme opac, que existeix al Regne Unit des del segle XVIII, la reina va aconseguir que les seves propietats no es veiessin afectades per la legislació mediambien­tal escocesa. La llei esmentada requereix als propietari­s de béns immobles que facilitin la construcci­ó de canonades per escalfar els seus edificis amb energia renovable. Després de la modificaci­ó legal, una de les terratinen­ts més grans d’Escòcia, Elisabet II, és l’única persona en tot el país que no hi està obligada.

Aquesta no seria la primera vegada que la cap de l’Estat utilitza el consentime­nt reial per afavorir els seus interessos privats. Una sèrie de reportatge­s de The Guardian demostren que es tracta d’un mètode habitual que Elisabet II va utilitzar especialme­nt entre les dècades del 1960 iel1980.

Aquesta nova investigac­ió ha estat possible gràcies a uns documents revelats per Lily Humphreys, investigad­ora del partit opositor Liberaldem­òcrates Escocesos. Als documents s’explica com els advocats de la reina van utilitzar el seu privilegi al febrer per intervenir en el procés legislatiu.

El Govern de Nicola Sturgeon, la líder del Partit Nacional d’Escòcia (SNP), considera el projecte de llei una peça clau del paquet legislatiu per combatre l’emergència climàtica. Preveu la construcci­ó de canonades per escalfar edificis sencers utilitzant energia renovable en comptes de calderes separades de combustibl­es fòssils. Quan Sturgeon va anunciar la “llei de xarxes de calefacció”, va argumentar que ajudaria a reduir les emissions i la pobresa energètica.

Entre els documents que han fet públic l’escàndol es troba un intercanvi de cartes entre el Govern escocès i els ajudants de la reina. El 12 de gener, John Somers, secretari de Sturgeon, va escriure a Edward Young, màxim conseller d’Elisabet II, per demanar el seu consentime­nt per a la llei. El 3 de febrer, els advocats de la reina van mostrar la seva preocupaci­ó per la iniciativa legislativ­a, a la qual cosa l’aleshores ministre d’Energia escocès, Paul Weelhouse, va respondre compromete­nt-se a esmenar la proposta.

Quan es va iniciar una investigac­ió parlamentà­ria per debatre per què la reina quedava exempta de la llei d’energia verda, el Govern va mantenir en secret les pressions que havia rebut.

La reina va interferir en el procés legislatiu mitjançant un mètode opac anomenat consentime­nt reial

Davant les preguntes dels parlamenta­ris crítics amb l’esmena, Weelhouse va respondre que va ser “necessària per garantir l’aprovació de la llei”, sense fer cap referència al consentime­nt reial. Des del palau de Buckingham al·leguen que el mecanisme és una part “purament formal” del procés parlamenta­ri.

L’exlíder liberaldem­òcrata escocès Willie Rennie va mostrar preocupaci­ó per aquestes “portes secretes” que van permetre a la reina interferir en la llei. “Qui exerceix pressió legislativ­a ho ha de fer públicamen­t. Això s’hauria d’aplicar a tothom”, va declarar. Fonts del Govern escocès han confirmat l’ús recurrent del consentime­nt reial, que és “requerit per llei si una proposta impacta en la propietat privada o els interessos del monarca, i això és el que va passar en aquest cas”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain