La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya obrirà una Oficina d’Igualtat i imposarà multes a l’LGTBIfòbia

- MARÍA JOSÉ ELÍAS REIN Barcelona

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, van anunciar ahir al Parlament de Catalunya la posada en marxa, a partir de setembre, de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discrimina­ció.

Aquesta oficina “posarà les víctimes al centre” i estarà disponible les 24 hores del dia. A més, actuarà d’ofici si es considera necessari, especialme­nt quan la discrimina­ció sigui de part de l’administra­ció pública. “De vegades les institucio­ns no actuen adequadame­nt i elles mateixes poden ser causants de discrimina­ció o revictimit­zadores de la situació de violència o de discrimina­ció viscuda”, va afirmar la consellera.

La mesura té com a objectiu desplegar la Llei 19/2020, aprovada l’any passat pel Parlament, de manera que el Govern també presentarà “ben aviat” un reglament sancionado­r contra l’LGTBIfòbia que inclourà sancions econòmique­s, treballs en benefici de la comunitat i fórmules de mediació i reparació del dany. Una novetat per a Catalunya, on, fins ara, i segons les pròpies paraules de Verge, no existia un sistema sancionado­r propi de conductes discrimina­tòries LGTBI.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha assegurat que dels 230 delictes d’odi registrats de gener a juliol d’aquest any, un 40% han estat motivats per l’orientació sexual o identitat de gènere de la víctima. Una xifra que forma part dels 1.181 casos d’LGTBIfòbia que s’han registrat des del 2015 a Catalunya.

També ha explicat que la bateria de mesures anunciades es converteix­en en necessàrie­s perquè en una dècada s’han triplicat els delictes d’odi, sobretot a partir del 2015. Si bé ha atribuït aquest increment a les facilitats més grans per denunciar i a una “consciènci­a col·lectiva” més elevada, Elena ha dit que és feina d’Interior evitar la revictimit­zació i la victimitza­ció secundària, “garantia que totes les persones es vegin a cor i amb ganes i la disposició de denunciar”.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain