La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacunats contra no vacunats

Els immunitzat­s als EUA acusen els negacionis­tes d’impedir la normalitat

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al ANGELA WEISS / AFP

Un gran cartell penja a la façana del JJC, centre jueu comunitari en l’alt Manhattan. En lletres blanques i blaves reprodueix una frase del doctor Anthony Fauci, el rostre de la ciència als Estats Units en la lluita contra la pandèmia: “Ara és el moment, si és que alguna vegada n’hi va haver un, que ens cuidem desinteres­sadament els uns dels altres”.

Fauci ho va dir un temps enrere, però avui sona molt fresc.

La confrontac­ió de la cultura de masses, que Umberto Eco va abordar al seu llibre Apocalípti­cs i integrats, s’ha rebatejat per la ingerència de la covid i la divisió que ha provocat en la societat dels Estats Units.

Vacunats contra no vacunats. Aquest és el nou front d’una guerra marcadamen­t política entre demòcrates i republican­s. Els primers es vacunen molt més que els altres.

Al contrari de l’afirmació de Fauci, als negacionis­tes se’ls veu com uns egoistes que, pensant només en si mateixos, impedeixen tornar a la normalitat.

“Em sento frustrada”, respon Megan Arazi a la porta del JCC, on acaba de deixar el seu fill per a un campus d’estiu. “De vegades també m’irrito, però intento

Una estudiant se sotmet a una prova per descartar la covid a Brooklyn (Nova York) entendre’l”, afegeix aquesta dona que va rebre l’immunogen fa uns mesos.

“Encara que sé que alguns rebutgen la vacuna per por i que no ho fan per causar dany, el problema és que escolten mala informació”, subratlla.

Cada vegada són més els vacunats, com ella, que expressen el seu neguit i enuig amb els que es neguen a immunitzar-se.

L’assumpte s’ha convertit en un assumpte de debat i disputa nacional. Després d’una llarga temporada avalant el boicot a la vacuna, amb l’únic objectiu de perjudicar el Govern de Joe Biden, dirigents conservado­rs han començat a fer campanya a favor del sèrum.

Un dels més eloqüents és Mitch McConnell, cap de la minoria republican­a al Senat, qui insisteix que ha arribat fins allà gràcies que es va descobrir la vacuna de la poliomieli­tis.

Va ser una altra republican­a, tanmateix, qui per primera vegada es va atrevir a alçar la veu públicamen­t. “Se suposa que la gent té sentit comú”, va contestar Kay Ivey, governador­a d’Alabama, davant les dades que el baix percentatg­e d’immunitzat­s al seu estat estava propiciant una recrudescè­ncia rampant en els contagis.

“És hora de començar a culpar els no vacunats. Són les persones no vacunades les que ens estan decebent”, va reiterar.

La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va replicar que el

Govern no culpabilit­za els no vacunats per l’increment de la covid. “La nostra funció –va remarcar– no és culpar. Consisteix a proveir informació correcta a la gent que encara no s’ha vacunat i assenyalar els riscos en què incorren, no només per ells, sinó pels del seu voltant”.

Els vacunats expressen cada vegada més frustració i enuig amb els qui no volen vacunar-se

“On és la meva llibertat? Perquè per ells hem de tornar a la mascareta i a restriccio­ns”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain