La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden endureix la seva tàctica i exigeix als funcionari­s federals vacuna o test

-

Els experts mèdics no es cansen de repetir la urgència d’injectar-se el sèrum perquè n’és la clau. Aquesta insistènci­a fa que els pro vacunes se’n carreguin d’arguments contra els altres.

Els contagis diaris arriben a 754.000, el doble que la setmana anterior. “L’Amèrica vacunada n’ha tingut prou”, indica David Frum a The Atlantic , senyal que la paciència es va esgotar. El periodista Matt Taibbi replica que “la pandèmia dels no vacunats és una campanya de relacions públiques sobre l’última mania moral”. Mania o no, la preocupaci­ó és palpable. El president Biden ha passat de responsabi­litzar les xarxes socials per difondre conspiraci­ons en contra de les vacunes a avalar la tornada a la mascareta.

Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, o agència federal de sanitat) van fer marxa enrere aquest dimarts i van recomanar de nou l’ús de la mascareta a espais interiors, inclosos per a vacunats. Això s’aplica a zones del país on, per la variant delta, el virus repunta de forma “substancia­l” o en “nivells elevats”. Aquelles descripcio­ns de perill coincideix­en amb estats del centre i sud, governats per conservado­rs, amb índexs baixos de vacunació.

La recuperaci­ó d’aquest símbol de marxa enrere reforça la queixa dels immunitzat­s.

“Diuen que tenen la llibertat per no vacunar-se i els hem de respectar, però on està la meva llibertat? Perquè per ells hem de tornar a la mascareta i a restriccio­ns si vull viatjar. Que no vulguin vacunar-se també afecta a la meva llibertat i no és just”, recalca Bruno Peutat, director executiu d’O Marché, empresa dedicada a la comerciali­tzació de marques de moda.

“No diria que estic enfadat, simplement penso que estem al segle XXI, disposem d’una vacuna per evitar aquesta situació i ells no es comporten com ciutadans, sinó que ho fan estúpidame­nt. La vacuna hauria de ser obligatòri­a i així avançaríem”, insisteix Peutat.

La nova ofensiva la va marcar Biden aquest dijous. Els funcionari­s federals (més de dos milions) hauran d’exhibir prova de vacunació o sotmetre’s a tests setmanals i portar mascareta.

El seu anunci es va produir seguint estats com Califòrnia o Nova York, inclosa la Gran Poma, que es van avançar en aquesta mesura amb mires al setembre. A més, aquest requerimen­t és cada vegada més present als negocis. A restaurant­s de Manhattan ja es veuen cartells on s’exigeix estar vacunat per accedir-hi.

Per incentivar les injeccions, Biden va demanar als governs estatals i locals que ofereixin 100 dòlars per vacunar-se. La Gran Poma comença avui.c

El president demana a governs estatals i locals que donin 100 dòlars als ciutadans que s’immunitzin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain