La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou president del Perú inicia la ruptura amb els símbols colonials

Castillo renuncia a viure a la residència presidenci­al, la Casa de Pizarro

- ANDY ROBINSON Lima. Enviat especial

“Li portem pa amb chicharrón a Pedro Castillo que li agrada”, va dir Manuel Vargas, propietari de la chicharron­ería El Buen Chancho, en Breña, un barri popular de Lima. A pocs metres hi ha allotjat el nou president peruà, en un pis d’aspecte trist i atrotinat, propietat d’un amic.

Castillo es quedarà aquí fins que trobi una altra casa on viure amb la seva dona, dos fills i cunyada després de renunciar a viure en el neobarroc palau presidenci­al a la plaça Mayor, conegut com la Casa de Pizarro. “La convertira­n en un museu”, va dir Vargas. “Molt millor així per estalviar despeses perquè l’economia va molt malament”.

El cert és que, per a Castillo i els seus assessors del partit d’esquerres Perú Lliure, convertir l’històric palau presidenci­al en un museu té un objectiu molt més important que reduir despeses. És simbòlic, i si el futur resulta difícil de canviar amb només un terç dels escons al Congrés i després del col·lapse d’ingressos fiscals per la pandèmia, més val començar pel passat.

Per això, poc després del seu discurs d’investidur­a, dimecres, Castillo va anunciar: “No governaré des de la Casa de Pizarro perquè crec que hem de trencar amb els símbols colonials per acabar amb els lligams de dominació”.

En realitat, l’únic que queda de la residència original del conquerido­r extremeny Francisco Pizarro, construït el 1535, és una figuera al pati. L’edifici actual va ser construït el 1938 pel president i militar Óscar Raymundo Benavides, que va aniquilar el Partit Comunista i l’esquerra nacionalis­ta de l’Aliança Popular Revolucion­ària als anys trenta.

Malgrat la seva proximitat a

Vladimir Cerrón, forjat políticame­nt a Cuba, i d’altres liders marxistes del partit Perú Lliure, no és el rebuig de l’anticomuni­sme passat o present el simbolisme que Castillo pretén rendibilit­zar. Busca un referent històric més llunyà: “Durant quatre mil·lennis i mig els nostres avantpassa­ts van trobar maneres de conviure en harmonia amb la rica natura.(...) Va ser així fins que van arribar els homes de Castella”, va afirmar el nou president al seu discurs d’investidur­a.

És l’últim exemple d’un rebuig visceral del passat colonial que avui recorre Amèrica Llatina, enderrocan­t estàtues de conquerido­rs diversos, des de Gonzalo Jiménez de Quesada a Bogotà, fins a Pedro de Valdivia a Santiago de Xile. Per no parlar de Colom.

Al Perú aquest discurs recupera algunes de les idees indigenist­es sobre el socialisme precolombí de Jose Carlos Mariátegui, fundador del Partit Comunista el 1928 i figura inspirador­a de Perú Lliure.

Es pretén evocar també la injustícia històrica simbolitza­da per l’execució per garrot del rei inca Atahualpa el 1533 a Cajamarca, la ciutat al nord dels Andes peruans on Castillo va iniciar fa menys d’un any el seu meteòric ascens al poder presidenci­al.

La càrrega simbòlica del discurs de Castillo contrasta amb un programa de mesures molt menys ambiciós del que prometia a la seva campanya. Va carregar contra l’extractivi­sme de “tres segles en què aquest territori va pertànyer a la Corona espanyola i li van permetre explotar els minerals que van sostenir el desenvolup­ament d’Europa”.

Però els seus plans per a la mineria actual no són exactament mariategui­stes. “Elevarem el valor agregat de la mineria”, va dir després de descartar les nacionalit­zacions que els líders de Perú Lliure havien proposat a l’inici de la campanya.

Descartada la Casa de Pizarro, no se sap on viurà la família presidenci­al a Lima. Deixen una casa de tova de dues plantes a Anguía, a Cajamarca, el tercer municipi més pobre del Perú. La nova primera dama, Lilian Paredes, després de proveir-se la setmana passada per al seu viatge des de la serra a Lima de pèsols, fesols, farina de blat de moro tendre, va dir a l’agència AP: “No tenim cap propietat a Lima. Som gent de província i gairebé sempre el provincià ha de passar anys per tenir una propietat de la capital”.c

El mandatari diu que vivien “en harmonia amb la rica natura fins que van arribar els homes de Castella”

 ?? PRESIDENCY OF PERU / EFE ?? Després d’assumir la presidènci­a, Pedro Castillo va rebre la felicitaci­ó de personalit­ats peruanes
PRESIDENCY OF PERU / EFE Després d’assumir la presidènci­a, Pedro Castillo va rebre la felicitaci­ó de personalit­ats peruanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain