La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nicaragua tanca oenagés sanitàries malgrat la covid

- MANAGUA Agències

La repressió del president Daniel Ortega davant les eleccions presidenci­als del 7 de novembre a Nicaragua va en augment. Dimecres van ser liquidades 24 organitzac­ions de la societat civil i els seus béns van quedar confiscats per l’Estat.

Quinze d’aquestes entitats pertanyen a l’àmbit de la salut. Es tracta d’associacio­ns d’especialis­tes en nefrologia, càncer, diabetis, etcètera, els profession­als de le quals denuncien que els usuaris sortiran molt perjudicat­s i que en realitat es tracta d’un intent del Govern de “reduir al silenci els assenyalam­ents de la mala gestió per part de les autoritats de la pandèmia i de la salut”.

Nicaragua no aplica restriccio­ns per impedir la propagació del coronaviru­s i registra, segons les últimes dades oficials, 9.651 casos de covid i 194 morts. Grups independen­ts de metges i de ciutadans qüestionen aquesta informació. La setmana passada, dos metges van ser advertits que estarien violant l’anomenada llei especial de Ciberdelic­tes si no se cenyien a la informació oficial. La norma, orientada a les xarxes socials, fixa penes d’un a deu anys de presó.

En les circumstàn­cies que viu Nicaragua, la retirada de la personalit­at jurídica a oenagés de la salut constituei­x un cop que no ha estat justificat pel Parlament (va ser una decisió legislativ­a) més enllà del fet que no complien “exigències legals”.

Segons Vilma Núñez, presidenta del Centre Nicaragüen­c de Drets Humans, “estan conscientm­ent exposant a les persones a la mort, i aquesta és la conseqüènc­ia més greu de tota aquesta persecució i repressió”. Vilma Núñez va dir al diari La Prensa que tot plegat reflecteix “la descomposi­ció mental, anímica, d’Ortega i Murillo”. Rosario Murillo és la dona de Daniel Ortega i vicepresid­enta del país.

Després de detenir set candidats, Ortega deixa que es presentin als comicis un exguerrill­er de la contra i una miss

Pràcticame­nt no queden candidats d’oposició per a les eleccions de novembre, després que 29 polítics –set d’ells precandida­ts– hagin estat detinguts des del maig. Dues noves candidatur­es donen idea del que pensa Ortega sobre la qüestió: ni més ni menys que un antic guerriller de la contra antisandin­ista dels anys vuitanta es pot presentar sense cap problema. Es tracta d’Óscar Sobalvarro, de 68 anys. L’altra candidata, en aquest cas a la vicepresid­ència, és Berenice Quesada, de 27 anys i miss Nicaragua el 2017.

Mentrestan­t, la Fiscalia ha obert una investigac­ió contra Berta Valle i Victoria Cárdenas, les dones de dos dels set aspirants presidenci­als. I la líder camperola Kenia Gutiérrez anunciava dilluns passat la decisió d’afegir-se a “la llista d’exiliats polítics” de Nicaragua.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain