La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jutges i fiscals polonesos insten a acatar les resolucion­s del TJUE

- REDACCIÓ Barcelona

L’enfrontame­nt entre Polònia i la Unió Europea per les reformes judicials imposades pel Govern conservado­r de Varsòvia ha entrat en una nova fase les últimes hores amb la publicació d’una crida firmada per centenars de jutges i fiscals polonesos en què apressen les autoritats a acatar les recents interlocut­òries del Tribunal de Justícia de la UE que exigeixen suspendre el polèmic règim disciplina­ri a què està sotmesa la judicatura polonesa.

L’Executiu del partit Dret i Justícia (PiS) s’ha negat fins ara a prendre mesures per aplicar les resolucion­s del TJUE, que el 14 i el 15 de juliol va dictaminar que la forma com Polònia sanciona els alts jutges polonesos contravé la legislació europea i soscava el principi de la independèn­cia judicial.

A més d’exhortar a canviar aquests mètodes, el Tribunal de la UE, amb seu a Luxemburg, va cridar Varsòvia a dissoldre immediatam­ent la Sala Disciplinà­ria del Tribunal Suprem.

Malgrat que la Unió Europea amenaça amb sancions, les autoritats poloneses han ignorat fins ara les resolucion­s del TJUE i han insistit que són les úniques responsabl­es de donar forma al sistema judicial del seu país.

Segons el portal independen­t OKO.press, almenys 3.500 jutges i fiscals polonesos han subscrit la crida a aplicar la directriu del Tribunal de Luxemburg. Dimecres, el jutge del Suprem Wlodzimier­z Wrobel va publicar a Facebook el manifest, amb la firma de 47 jutges en exercici i uns altres 42 de retirats del mateix Alt Tribunal.

“Nosaltres, sotasignat­s, jutges del Tribunal Suprem, apel·lem tots els òrgans de l’Estat per a la plena implementa­ció de les decisions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, inclosa la suspensió immediata de l’activitat de la Sala Disciplinà­ria del Suprem”, diu el text.

El document afegeix que negar-se a complir la sentència europea seria una clara violació de la legislació de la UE –a la qual Polònia es va adherir el 2004 juntament amb altres antics països de l’Est– i de la mateixa Constituci­ó polonesa.

Sota l’actual Govern de dreta, en el poder des del 2015, Polònia ha entrat en una disputa cada vegada més intensa amb la UE a mesura que va afermant un control polític més fort sobre el sistema judicial del país.

El Tribunal Constituci­onal

Un text subscrit per 3.500 membres de la judicatura reclama la suspensió immediata del règim disciplina­ri

de Polònia va fer un salt qualitatiu fa un parell de setmanes qüestionan­t la primacia del dret comunitari i dictaminan­t que les mesures cautelars dictades pel tribunal de la UE respecte al poder judicial nacional –en al·lusió a l’ordre de suspensió de l’organisme que sanciona els magistrats del Suprem– no eren vinculants.

Enmig de la forta pressió de Brussel·les, que amenaça amb multar a Varsòvia si no rectifica abans del 16 d’agost, el primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, va indicar que no descarta la possibilit­at d’una revisió de la Sala Disciplinà­ria del Suprem, amb l’argument que no ha complert amb totes les expectativ­es que hi van posar.

Per la seva banda, la presidenta del Tribunal Suprem, Malgorzata Manowska, lleial a l’Executiu, es va pronunciar a favor d’introduir canvis en el cos disciplina­ri i en el control polític dels nomenament­s judicials per corregir les “imperfecci­ons”.c

 ?? PASCAL ROSSIGNOL / EFE ?? El premier polonès Morawiecki i Von der Leyen, el dia 13
PASCAL ROSSIGNOL / EFE El premier polonès Morawiecki i Von der Leyen, el dia 13

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain