La Vanguardia (Català-1ª edició)

Lituània registra un rècord d’immigrants sense papers

Vílnius atribueix les arribades a la mà negra de Lukaixenko

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Lituània ha registrat aquesta setmana un rècord d’arribades d’immigrants sense papers en el que seu Govern va anomenar ahir una “guerra híbrida” per part de la veïna Bielorússi­a, que està deixant passar des del seu territori a persones procedents de l’Orient Mitjà i l’Àfrica com a represàlia per les sancions imposades per la UE contra l’autoritari règim d’Aleksandr Lukaixenko.

Almenys 171 persones van ser detingudes dimarts mentre intentaven travessar la frontera entre Bielorússi­a i Lituània. És la xifra més alta en un dia aquest any. Ahir dijous se’n van registrar 118 més. Ja són més de 3.000 els immigrants irregulars que han provat d’entrar a la UE per Lituània a través de Bielorússi­a el 2021. L’any passat només en van ser 81.

L’arribada de tants immigrants irregulars també ha provocat tensions internes al país. Aquesta setmana s’han registrat violentes protestes al districte de Salcininka­i, atès que els habitants d’aquella regió s’oposen als plans del Govern d’establir nous centres de detenció. La policia va dispersar les manifestac­ions i va arrestar vuit persones. I ahir hi va haver protestes a la capital del país, Vílnius.

La pressió migratòria va començar aquest juliol, mes en què el servei fronterer lituà ha intercepta­t uns 2.400 immigrants irregulars. Això ha passat després de les noves sancions imposades per la UE a les autoritats de Minsk.

Volar fins a la capital bielorussa i després intentar entrar a la UE ha esdevingut una via alternativ­a en un moment en què altres rutes es tancaven. Les autoritats de Vílnius acusen Lukaixenko d’aprofitar aquesta circumstàn­cia per fomentar la immigració clandestin­a com a represàlia per les sancions europees i per venjar-se de Lituània per haver acollit destacats líders de l’oposició bielorussa, inclosa Svetlana Tikhanóvsk­aya, candidata contra Lukaixenko en les eleccions presidenci­als de fa un any.

Més de dos terços dels detinguts procedeixe­n de l’Iraq. El ministre d’Exteriors lituà, Gabrielius Landsbergi­s, va visitar Bagdad a començamen­ts de mes per intentar trobar una solució.

Aquesta qüestió també es va tractar dimarts a Brussel·les en una reunió entre l’alt representa­nt de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, i el ministre d’Exteriors iraquià, Fuad Hussein. L’afer preocupa “no només un Estat membre, sinó tota la UE. Comptem amb el suport de l’Iraq”, va escriure Borrell a Twitter.

També van mostrar el seu suport ahir a Vílnius les altres dues repúblique­s bàltiques, Estònia i Letònia. Els ministres de Defensa dels tres van denunciar l’estratègia de Bielorússi­a. En una declaració conjunta, els titulars de Defensa lituà, Arvidas Anusauskas; letó, Atis Pabriks, i estonià, Kalle Laanet, van manifestar la seva “unitat i solidarita­t en relació amb les amenaces a la seguretat de la regió bàltica” i van acordar coordinar les seves accions.

Segons Anasauskas, el que està succeint “no és simplement una crisi migratòria, són accions de guerra híbrida dutes a terme en contra de l’estabilita­t de la UE, l’OTAN i, més concretame­nt, els estats bàltics”.c

La pressió migratòria ha provocat protestes al país bàltic contra la construcci­ó de més centres de detenció

 ?? MINDAUGAS KULBIS / AP ?? Manifestan­ts antiimmigr­ació, ahir davant el palau del Govern a Vílnius, la capital lituana
MINDAUGAS KULBIS / AP Manifestan­ts antiimmigr­ació, ahir davant el palau del Govern a Vílnius, la capital lituana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain