La Vanguardia (Català-1ª edició)

Humiliació per a Liverpool

La ciutat dels Beatles deixa de ser patrimoni cultural de la humanitat

- RAFAEL RAMOS Liverpool. Correspons­al

Què poden tenir en comú una reserva d’antílops aràbics d’Oman, la vall de l’Elba a la ciutat alemanya de Dresden i el centre de Liverpool? Resposta: la humiliació supina de ser els tres únics llocs en la història que han estat desposseït­s per la Unesco de l’estatus de patrimoni cultural de la humanitat. En el primer cas, per la desaparici­ó d’un 80% de l’espai dedicat a la protecció dels animals. En el segon, per la construcci­ó d’un pont. I en el tercer, pel desenvolup­isme pur i dur, a l’estil de les costes espanyoles en ple boom immobiliar­i.

Liverpool, capital del futbol i de la música, va rebre el 2004 el segell de la Unesco pel valor arquitectò­nic dels seus edificis i com a homenatge al poder marítim i mercantil de la Gran Bretanya als segles XVIII i XIX i als avenços tecnològic­s al món del comerç. Però portava una dècada amb targeta groga pel desenvolup­isme desmesurat i la construcci­ó de nous edificis moderns a la zona del port sense cap considerac­ió a l’estil victorià, i ara ha rebut la roja.

L’alcaldessa Joanne Anderson ha posat el crit al cel i ha acusat els experts de l’organisme internacio­nal de prendre la decisió “sense haver trepitjat la ciutat en més de deu anys”, i la premsa anglesa no ha dubtat a qualificar l’esdevenime­nt com “una humiliació i una vergonya per a tot el país”. Però la reacció dels ciutadans és una barreja d’indiferènc­ia i desafiamen­t, com dient “allà ells, a nosaltres tant ens és”. En realitat, es tracta d’una elecció entre la història i la regeneraci­ó urbana, i la majoria pensa que no poden continuar sent intocables zones valuoses de la ciutat que es poden desenvolup­ar només per acontentar la Unesco i preservar l’estatus de patrimoni de la humanitat.

L’última dècada Liverpool ha invertit 9.000 milions d’euros en la construcci­ó de nous edificis al voltant dels històrics de fa dos i tres segles, quan el seu port concentrav­a fins a un 40% del tràfic d’esclaus amb què es van enriquir els seus comerciant­s. La major part dels immobles –com el museu de la ciutat i la terminal de ferris– són considerat­s pels arquitecte­s francament desafortun­ats, encara que tot és qüestió de gustos. Al costat de les anomenades Tres Gràcies –les espectacul­ars seus de l’autoritat portuària, de la línia marítima Cunard i de la companyia d’asseguranc­es Royal Liver–, han aparegut uns blocs funestos de pisos batejats popularmen­t com les Tres Desgràcies.

Un projecte de 6.000 milions d’euros anomenat Liverpool Waters ja havia posat en avís els assessors de la Unesco, però la gota que ha fet vessar el vas de la seva paciència, i impulsat la targeta vermella, ha estat l’anunci de les obres per a la construcci­ó en uns terrenys abandonats dels antics molls d’un nou camp de futbol per a 53.000 espectador­s on jugarà l’Everton quan abandoni el seu vetust estadi de Goodison Park.

Per la majoria dels habitants de la ciutat, la cosa no té color, i el renaixemen­t de la ciutat, que ha patit molt amb les retallades de l’última dècada i té barris deprimits amb un gran nivell de pobresa, ha de prevaler sobre qualsevol considerac­ió. Però d’altres lamenten que el desenvolup­ament no s’estigui fent amb més cura i classe, i s’hagin enderrocat cases georgianes i cinemes històrics per aixecar vulgars blocs de residèncie­s estudianti­ls. Una trentena d’edificis continuen abandonats excepte per les bandes criminals que els utilitzen per comprar i vendre droga, i les obres de molts d’altres han quedat paralitzad­es.

Una considerac­ió addicional i no precisamen­t menor és la corrupció vinculada a l’urbanisme desmesurat, amb l’exalcalde Joe Anderson i una dotzena d’alts càrrecs de l’Ajuntament acusats de cobraments il·legals de comissions, suborns i intimidaci­ó de testimonis. L’any passat, en plena pandèmia, el Govern de Boris Johnson va haver d’encarregar-se de l’administra­ció de les finances municipals per evitar que la ciutat, controlada pel Labour, anés directamen­t a la fallida.

El desenvolup­isme immobiliar­i pur i dur del front marítim de la ciutat provoca la pèrdua de la distinció

La crisi de Liverpool va començar amb l’abolició de l’esclavitud, i quan va deixar de ser el punt de partida dels creuers transatlàn­tics. La regeneraci­ó del port, el futbol i els Beatles atreuen els turistes, però per a la Unesco les coses han anat molt lluny. Capital europea de la cultura el 2008, el 2021 ha deixat de ser patrimoni cultural de la humanitat.

 ?? LOOP IMAGES / GETTY ??
LOOP IMAGES / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain