La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fernández Díaz i la seva cúpula política i policial, processats pel cas Kitchen

El jutge tanca la investigac­ió: delimita la trama a Interior i exculpa Cospedal

- JOAQUÍN VERA Madrid DANI DUCH / ARXIU

La trama “parapolici­al” muntada a fi de sostreure informació compromete­dora per al Partit Popular –enmig de la guerra pel seu finançamen­t irregular– es va orquestrar, indiciària­ment, al Ministeri de l’Interior quan Jorge Fernández Díaz n’estava al capdavant. L’exministre, com a “vèrtex” de la cadena, “va abusar” de les seves funcions, i tot i “saber que era il·lícit” va instar el seu ex número dos a posar en marxa “una missió” encaminada a obtenir documentac­ió que pogués estar en mans de l’extresorer Luis Bárcenas.

I, per aconseguir-ho, es van servir de mitjans logístics –a més de diners dels fons reservats– i humans –desenes d’agents per fer seguiments aliens a qualsevol control judicial–. Aquesta és la conclusió a què arriba el jutge del cas després de donar per tancada la investigac­ió de l’operació Kitchen i dictar ahir ordre de processame­nt contra l’excúpula política i policial d’Interior durant l’època de Mariano Rajoy.

L’instructor de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón delimita la responsabi­litat de l’operació Kitchen al Ministeri de l’Interior. El pla no es va ordir a la seu del Partit Popular durant l’etapa en què María Dolores de Cospedal n’era la secretària general. Malgrat que no han passat ni dos mesos des que García Castellón va decidir imputar-la –juntament amb el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro– perquè la seva presumpta participac­ió “podria haver estat decisiva” en el dispositiu il·legal, ahir va decidir deslliurar-la del banc dels acusats. A la resolució, a què ha tingut accés La Vanguardia, l’instructor diu ara que no hi ha

Jorge Fernández Díaz el dia que va tenir lloc l’acarament amb l’ex secretari d’Estat d’Interior

TONI BATLLORI

“una base sòlida” que justifiqui la incriminac­ió. I argumenta ara –després de decidir el 2 de juny investigar-la– que la seva imputació no deixa de ser el resultat “d’una inferència voluntaris­ta sense cap fonament en indici, ja que no hi ha reflex d’això en les actuacions”. En la mateixa línia, exculpa el seu marit.

La resta de processats formen part de la cúpula policial, a més de l’ex xofer de Bárcenas i talp de la trama, Sergio Ríos: l’ex director adjunt operatiu (DAO) Eugenio Pino, l’exresponsa­ble d’Afers Interns Marcelino Martín Blas, i el comissari Enrique García Castaño, entre d’altres. I, per descomptat, l’epicentre de la trama corrupta: l’excomissar­i José Manuel Villarejo.

El magistrat considera els fets constituti­us dels delictes de descobrime­nt i revelació de secrets, prevaricac­ió, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, malversaci­ó i tràfic d’influèncie­s.

García Castellón assegura que hi ha indicis que afirmen que l’operació va tenir èxit, ja que la trama va aconseguir apoderar-se de la documentac­ió –robada d’un zulo de Rosalía Iglesias–, però després de diverses diligèncie­s la dona per impossible de recuperar. Considera que les persones que poguessin haver retingut la informació d’alt voltatge –emmagatzem­ada en pen drives – han tingut temps, més que suficient, per desfer-se’n.c

L’instructor diu que l’exministre “va abusar” de les seves funcions tot i saber que la trama parapolici­al era “il·lícita”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain