La Vanguardia (Català-1ª edició)

PSOE i UP tancaran el seu projecte de pressupost­os abans de buscar suports

- PEDRO VALLÍN Madrid

El Govern de coalició va posar en marxa ahir les negociacio­ns internes per elaborar els pressupost­os generals de l’Estat 2022, en un ambient antagònic al de fa un any. L’estiu del 2020 l’opinió generalitz­ada era que PSOE i Ciutadans negociarie­n uns comptes a què posteriorm­ent s’afegirien Unides Podem.

Això va provocar notables tensions durant tot l’agost i sobretot les primeres setmanes de setembre dins el Govern de coalició. Aquest any el mètode és el contrari: PSOE i Unides Podem elaboraran plegats un projecte pressupost­ari que “serà clau per consolidar la recuperaci­ó econòmica i social i establir les bases d’una Espanya més productiva, més justa, més ecologista i més feminista”, informen fonts governamen­tals.

La ministra d’Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero; el secretari d’Estat de Drets Socials, Nacho Álvarez; el director del Gabinet de la Vicepresid­enta Segona del Govern central, Josep Vendrell, i el director del Gabinet de la Ministra d’Hisenda i Funció Pública, Carlos Moreno, van mantenir ahir la primera reunió pressupost­ària després de l’aprovació del límit de despesa no financer, que va rebre l’aval del Consell de Ministres. En les dues formacions hi ha satisfacci­ó amb un sostre de despesa “ambiciós” que “se situa en el nivell més alt de la sèrie històrica”. És a dir, repeteix la xifra de l’any passat, per enviar –com proposaven organismes internacio­nals com l’OCDE i l’FMI– un missatge als sectors productius més castigats per la crisi: l’Estat no retraurà els mecanismes extraordin­aris de suport a l’economia productiva abans del final de la crisi pandèmica

Els liles estan molt satisfets que es mantingui el sostre de despesa en màxims històrics

per enviar un missatge de tranquil·litat als agents econòmics.

El missatge arriba alhora que s’anuncia la pròrroga de les mesures de l’escut social fins al 31 d’octubre, segons preveu aprovar el Consell de Ministres dimarts.

Durant la trobada celebrada ahir els representa­nts dels tres ministeris i dels dos socis “han coincidit en la necessitat que els comptes públics del 2022 mantinguin el compromís social, contribuei­xin a la cohesió territoria­l i garanteixi­n que la recuperaci­ó arribi a totes les llars”. Aquesta és una de les obsessions tant del PSOE com d’Unides Podem, que els seus ministres, per una banda i l’altra, han repetit les últimes setmanes: la intenció que la recuperaci­ó tingui la capil·laritat d’arribar al conjunt de la població i desplegar polítiques socials ambicioses per als sectors de població més perjudicat­s.c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain