La Vanguardia (Català-1ª edició)

La comissió bilateral s’enreda pels fons europeus

El Govern retreu el no de la Moncloa a abordar-los dilluns

- ÀLEX TORT Barcelona

Al Govern se li ha fet costerut, primer, aconseguir que la Moncloa s’avingui a veure’s en la comissió bilateral Generalita­t-Estat després de tot just tres anys de no fer-ho, i en segon lloc, evitar que es posposés per a després de les vacances malgrat el pacte entre els presidents espanyol i català. Ara, a dos dies de la cita, es troba amb una nova pedra a la sabata: la negativa de l’Executiu de Pedro Sánchez a parlar dels fons europeus en el marc d’aquesta comissió estatutàri­a.

El vicepresid­ent del Govern,

Jordi Puigneró, i la consellera de Presidènci­a, Laura Vilagrà, van retreure ahir al Govern central la seva negativa a parlar de les ajudes econòmique­s europees en la trobada cara a cara del 2 d’agost. Ho van fer després d’informar, com és preceptiu, els grups parlamenta­ris sobre la propera trobada, llevat de la CUP, que va declinar assistir-hi.

“Estic decebut”, va admetre Puigneró per aquest fet. Segons va explicar, el Govern ha exigit la inclusió en l’ordre del dia a la ministra de Política Territoria­l, Isabel Rodríguez, dels fons europeus Next Generation. “En temes tant de digitalitz­ació com de sostenibil­itat, la Generalita­t té competènci­es”, va recordar. Vilagrà va confiar que aquest punt pugui encara arribar a tractar-se.

Els fons europeus, però, sí que estan inclosos en el guió de la Conferènci­a de Presidents d’avui a Salamanca. Una reunió a la qual no anirà el president de la Generalita­t. Amb tot, Puigneró i Vilagrà van defensar el posicionam­ent del president de la Generalita­t. “És absolutame­nt impossible tractar a fons en una

La Generalita­t reclama a l’Estat 56 traspassos pendents i admet que a la cita hi podria haver “conflictiv­itat”

reunió multilater­al una qüestió com els fons europeus”, va dir el vicepresid­ent; “Arribarem més enllà o no tant, però en tot cas ho haurem treballat, però en la multilater­al no es treballa res”, va afegir la consellera, raó per la qual va considerar que difícilmen­t es pot arribar a concrecion­s i acords en la Conferènci­a de Presidents.

Així doncs, Vilagrà va qualificar la reunió de divendres a Salamanca com una simple “fotografia de presidents”, i va jutjar que en cap cas no és una reunió de feina.

La comissió bilateral, doncs, s’enrareix abans de començar. Si al dissentime­nt amb els fons europeus s’hi afegeix que a la carpeta catalana hi ha pendents 56 traspassos, alguns d’històrics, l’ambient no convida a l’entesa ràpida. A més, tots dos dirigents van reconèixer que algunes qüestions poden causar “conflictiv­itat” i van lamentar que a 48 hores de la trobada encara hi hagi “subcarpete­s” per tancar.c

 ?? ARNALD PRAT / ACN ?? Jordi Puigneró i Laura Vilagrà ahir en roda de premsa
ARNALD PRAT / ACN Jordi Puigneró i Laura Vilagrà ahir en roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain