La Vanguardia (Català-1ª edició)

En defensa de la Barcelona metròpoli

- Salvador Alemany

La preocupaci­ó mediambien­tal ha generat a Barcelona, com en moltes ciutats del món, un viu debat sobre el tipus de mesures a prendre en l’àmbit de la mobilitat i de l’ús de l’espai urbà.

Des del convencime­nt que totes les opinions de bona fe han de ser respectade­s, vull posar l’èmfasi en la necessitat de compatibil­itzar la preocupaci­ó global per la sostenibil­itat amb la defensa de la personalit­at que ha fet de Barcelona la capital comercial, cultural i administra­tiva de Catalunya i una de les primeres metròpolis del Mediterran­i.

La voluntat de fer de Barcelona una ciutat

“més tranquil·la, segura i respirable” és un objectiu genèric que cap barceloní pot discutir, però sí que s’ha de debatre la manera d’aconseguir-lo sense ofegar el nostre comerç ni debilitar activitats sense les quals Barcelona no seria avui el que és, com tampoc ho serien altres metròpolis del món.

La política de fer més estrets grans eixos de circulació, tant als accessos (Meridiana, Diagonal, Gran Via…) com al centre de la ciutat (Aragó, Consell de Cent, Pelai, Via Laietana...), planifican­t “superilles verdes” en ple Eixample de Cerdà, o prohibint girs que dificulten i prolonguen recorregut­s, sembla tenir com a objectiu principal la desmotivac­ió de l’ús del vehicle privat, com la panacea de la lluita contra la contaminac­ió.

Disminuint la capacitat viària es pot reduir el volum de circulació, però els impactes negatius solen ser superiors als positius, en tenir els mateixos efectes en els vehicles contaminan­ts que en els elèctrics o en el trànsit evitable que en l’essencial i les urgències. Està demostrat que aquesta política augmenta la congestió i, amb ella, la contaminac­ió ambiental i acústica, desplaçant les emissions i els sorolls dins de la pròpia ciutat. Les conseqüènc­ies ja són observable­s ara, però augmentara­n notablemen­t després de l’estiu si, com hem d’esperar, es constata la recuperaci­ó de l’activitat.

Aquestes mesures tàctiques poden revertir-se, però el missatge implícit de

“no es pot anar a Barcelona en cotxe” pot quedar instal·lat en ciutadans que tenen Barcelona com el seu referent de capitalita­t i tenen dificultat d’horaris o de condicions físiques per fer-ho en transport públic, per molts esforços que es facin per millorar-lo.

L’àrea d’atracció de Barcelona per a aquest perfil de visitant abraça tot Catalunya i va més enllà del seu perímetre. La reducció d’aquest flux, afegit al derivat de l’explosió del comerç electrònic i del teletrebal­l, pot suposar la forta reducció de l’activitat terciària, cultural i profession­al de la nostra ciutat, amb conseqüènc­ies sobre l’ocupació i el potencial de Barcelona. Parodiant aquell antic programa radiofònic, cal que “la comarca segueixi visitantno­s”. Per defensar la sostenibil­itat hem d’apostar per la fluïdesa, reduint el trànsit prescindib­le i optimitzan­t l’ús de l’espai públic encara que, al meu entendre, les ciutats han d’estar obertes a aquells que les fan metròpolis.

La protecció de la qualitat ambiental de la ciutat ha d’anar per altres camins: accelerant la progressiv­a electrific­ació de la mobilitat; promovent canvis en l’insostenib­le model de distribuci­ó de mercaderie­s; continuant amb la millora del transport col·lectiu; completant la B-40 per reduir el trànsit de pas; dotant nous espais verds i de lleure sense afectar la infraestru­ctura viària; orientant normes i horaris a l’ús eficient, sostenible i segur de l’espai urbà; perseguint que hi hagi més disciplina vial sobre les dobles fileres i l’ocupació de voreres...

Els necessaris processos de transforma­ció de realitats que s’han construït al llarg de generacion­s no es poden programar amb urgència i sense consens, si no volem patir conseqüènc­ies molt negatives i de difícil recuperaci­ó. No vull acabar aquesta reflexió sense afirmar que Barcelona reuneix les condicions per, mitjançant el diàleg i sense radicalism­es, assolir entre tots un equilibri modèlic.c

S. ALEMANY,

¡Exprópiese!

Bajo el título “El Gobierno podrá requisar ‘todo tipo de bienes’ en una situación de crisis” (Política, 25/VII/ 2021), Joaquín Vera explica el anteproyec­to de ley de Seguridad Nacional, que pretende dar al presidente del Gobierno potestades para suspender libertades; regular los deberes de los ciudadanos; obligar a realizar prestacion­es personales sin percibir compensaci­ón; requisar temporalme­nte todo tipo de bienes, dando una indemnizac­ión e, incluso, exigir a los medios de comunicaci­ón su colaboraci­ón con las autoridade­s. Así pues, el Gobierno y su presidente declarando el estado de crisis podrá decidir a quién requisa, el qué, por cuánto tiempo y cómo se indemniza.

Es abrir el camino al tristement­e famoso “¡exprópiese!” del mandatario venezolano.

Josep Pagès Martí

Parcs històrics

Fa poc hem vist per La 2 Los jardines de Monti Don i Jardines històricos d’Espanya. En cap d’ells passa com al parc metropolit­à Solei-Arnús de Badalona, on les diferents obres des dels anys setanta no semblen coordinade­s. Es gasta més en construcci­ó i enderroc que en jardineria, mantenimen­t i vigilància. Hi ha plànols i fotos antigues. No s’hauria de fer un parc nou sobre l’antic. Els canvis de polítics i tècnics no haurien de provocar canvis de criteri.

En les obres d’enguany s’han talat antics i altíssims xiprers que remarcaven un marge per plantar-hi heures. A l’octubre tenen previst arrencar els tarongers de l’hort “perquè són vells i de varietats antigues, estan malalts i no produeixen” . A les Terres de l’Ebre, cultivats i tractats, poden produir cent anys. Ara la seva finalitat és ornamental, no productiva. També cal veure l’estat dels fruiters que han plantat al costat de l’hort.

Jordi Sapé i Pedrerol

Método tradiciona­l

Recienteme­nte he acudido a un banco a solucionar un pequeño problema con una tarjeta. Cuando he tenido la suerte de ser atendido y el empleado me iba solucionan­do el problema, de paso me iba comentando si iba por autopistas (para enchufarme un aparatito para el peaje), si tenía seguro de vida (para proporcion­arme uno), si estaba contento con el seguro del coche (para proporcion­arme otro seguro), y le he comentado que tenía moto (otro “segurito”). Cuando parecía que tenía mi problema solucionad­o, me ha preguntado por el seguro del piso (lo tengo con ellos). Cuando ya me había levantado para irme, me ha comentado, acompañánd­ome a la salida, si tenía alarma en el piso.

Todo esto parece de chiste, pero es real como la covid. Señores banqueros, si no han sabido mantener su negocio, no es problema de los clientes, es suyo. Les aconsejo que vuelvan al método tradiciona­l, que consiste en prestar dinero a cambio de un interés “racional” (es lo que venden), y dejen que los concesiona­rios de automóvile­s y las compañías de seguros hagan su trabajo.

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain