La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sacrificis inútils

- Lluís Foix

Les valoracion­s de tercers sempre ens han impression­at. Un dels records més llunyans en aquest diari, quan la llibertat estava segrestada pel franquisme, era el privilegi de poder llegir Le Monde, que arribava cada dia al carrer Pelai si no era retingut per la censura a la duana. Pierre Vilar ens va donar una visió pròpia de la història de Catalunya, Gerald Brenan va escriure El laberinto español residint a Granada i la primera història de la Guerra Civil desapassio­nada va ser la de Hugh Thomas. John Elliott, des d’Oxford i nonagenari, enriqueix encara avui les interpreta­cions de la revolta dels catalans el 1640 i els paral·lelismes històrics entre Escòcia i Catalunya.

La historiogr­afia espanyola i catalana ha evoluciona­t molt positivame­nt. Josep Termes, Ferran Soldevila, Josep Fontana, Santos Juliá, Chaves Nogales, Joan Sales i molt especialme­nt Jaume Vicens Vives, que ha construït un relat que ha inspirat polítics i acadèmics abans i després de la seva mort prematura el 1960.

Les mirades al passat interiors han estat diverses i de vegades contradict­òries. I, per raons de prejudicis, hem donat més credibilit­at a les interpreta­cions allunyades de les passions nacionals que als nostres relats colpejats per les batzegades de la nostra història. És precisamen­t Jaume Vicens qui ens diu que la millor interpreta­ció del moviment catalanist­a es troba a les pàgines d’Anton Sieberer, un lingüístic austríac que va passar una temporada llarga a Catalunya als anys trenta i va deixar escrita Catalunya contra Castella, que ara ha editat en català l’historiado­r Joan Esculies (Pòrtic).

És una mirada antropològ­ica molt lliure de prejudicis, publicada en alemany el 1936, i que avui té molta vigència com a mirall d’un passat que no mor mai i retorna de maneres molt diverses i en circumstàn­cies diferents. Aquell jove lingüista austríac escriu el que satisfà i el que incomoda les dues parts en litigi. És una visió antropològ­ica sobre com operen els ressorts psicològic­s en una part considerab­le de la nostra societat. Em quedo amb una afirmació que apareix perduda al llibre i que té vigència en els nostres dies: “La tragèdia més profunda és la dels sacrificis inútils”. Un savi aliè al nostre drama col·lectiu ens diria que cal tornar al possibilis­me dels pactes, una tendència que ha caracterit­zat la nostra llarga història.No hi veig altra via possible.c

La millor sortida és el possibilis­me dels pactes que han caracterit­zat la nostra història

cre-a impresione­s de catalunya sl

rotomadrid, sl. marina bcn distribuci­ons sl

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain