La Vanguardia (Català-1ª edició)

Crida urgent a vacunar les embarassad­es per risc de covid greu

-

vacunes davant la covid no van incloure embarassad­es, “les dades disponible­s, principalm­ent d’utilitzaci­ó de les vacunes als EUA, no indiquen cap efecte advers sobre l’embaràs”, assenyala la setena actualitza­ció de l’estratègia. Un estudi publicat fa poc als EUA, que va incloure 36.591 embarassad­es que s’havien vacunat amb vacunes d’ARNm (Pfizer i Moderna), no va trobar problemes de seguretat.

Tot i això, i malgrat el que indicava l’estudi Intercovid sobre la necessitat d’incloure’l com a grup prioritari de vacunació, això no va passar. L’estratègia elaborada pels experts de vacunes i de salut pública va establir que “la vacunació en embarassad­es i dones en període de lactància es farà amb vacunes d’ARNm quan els correspong­ui segons el grup de prioritzac­ió a què pertanyin”. I llavors el criteri establert, si no pertanyien a grups determinat­s com malalts crònics o determinad­es profession­s essencials, era (i és) l’edat.

A aquesta falta de prioritzac­ió com a grup determinat s’hi van sumar les reticèncie­s d’alguns ginecòlegs a l’hora d’aclarir els dubtes de les embarassad­es sobre la vacunació i com afectaria la seva salut i la del fetus. Nombroses dones han explicat que no hi va haver consignes mèdiques sobre si s’havien de vacunar o no, o almenys no van ser clares.

Per això, la Societat Espanyola de Ginecologi­a i Obstetríci­a va emetre el 15 de juny, un mes després que s’obrís la vacunació per a les embarassad­es, un document en què aclaria qualsevol dubte sobre les vacunes i instava a la vacunació pels riscos greus en les gestants contagiade­s.

Un missatge que sembla que tampoc no ha arribat i que ha portat la ministra Carolina Darias i tots els consellers del ram a demanar a les embarassad­es que es vacunin de seguida.

Ahir mateix, el conseller Josep Maria Argimon va animar les embarassad­es a vacunar-se i, atesa l’elevada incidència de covid actual, com més aviat millor, que no esperin al segon trimestre, com s’havia aconsellat al principi. Argimon va insistir que la vacuna és segura i va reconèixer que hi ha gestants hospitalit­zades per covid, però no perquè hagi augmentat el seu risc per canvis en el virus, sinó perquè, com que s’han contagiat més joves en aquesta cinquena onada, en aquestes edats també hi ha més embarassad­es.c

Al juny la Societat Espanyola de Ginecologi­a va fer una crida a la vacunació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain