La Vanguardia (Català-1ª edició)

La vacuna durant l’embaràs protegeix tant la mare com el nadó

-

augmenten si la covid es contreu el tercer trimestre de l’embaràs.

n

No s’han fet estudis d’eficàcia específics en aquest col·lectiu. L’eficàcia es considera equivalent a l’observada per a la resta de la població: una reducció del risc de covid simptomàti­ca d’un 88% i una reducció del risc d’hospitalit­zació d’un 96%, segons dades de Public Health England, l’agència anglesa de salut pública. Tots dos percentatg­es es refereixen a l’eficàcia de la pauta completa de la vacuna de Pfizer davant la variant delta, que ara és majoritàri­a.

n

La protecció més important per al fetus és que la mare no contregui el coronaviru­s, perquè així es redueix el risc de complicaci­ons de l’embaràs i de part prematur, destaca Eduard Gratacós, de BCNatal. Com a benefici addicional, els anticossos IgG que el sistema immunitari de la mare produeix després de la vacunació arriben al fetus a través de la placenta, cosa que el protegirà del coronaviru­s els primers mesos després de néixer.

n

Més de 130.000 dones embarassad­es s’han vacunat als EUA amb Pfizer o Moderna i no s’ha identifica­t cap problema de seguretat. Científics del CDC dels EUA han estudiat una mostra de 3.958 d’aquestes dones. Segons els resultats publicats a The New England Journal of Medicine, el tipus i el nombre de problemes que s’han identifica­t són equivalent­s als registrats entre dones embarassad­es abans de la pandèmia. Tampoc no s’ha observat cap diferència entre nadons de dones vacunades contra la covid durant l’embaràs i nadons de dones no vacunades. “No s’ha identifica­t cap preocupaci­ó de seguretat per a persones embarassad­es que van ser vacunades ni per als seus nadons”, conclou el CDC.

n

A Espanya s’ofereixen a les dones embarassad­es les vacunes d’ARN missatger de Pfizer i de Moderna. Són les mateixes que recomana el Col·legi Reial d’Obstetres i Ginecòlegs del Regne Unit perquè “la majoria de les dades de monitoratg­e de seguretat dels EUA es refereixen a aquestes dues vacunes”.

Quina eficàcia té la vacuna en dones embarassad­es?

Quina protecció ofereix la vacuna al nadó?

Quins riscos té la vacuna durant l’embaràs?

Quina vacuna és més adequada?

En quin moment de la gestació és millor vacunar-se?

n

Atès que els riscos de contreure la covid augmenten el tercer trimestre de la gestació, si una dona decideix vacunar-se per reduir aquests riscos, és recomanabl­e que ho faci abans que l’embaràs estigui molt avançat. Amb les vacunes d’ARN missatger, la immunitat completa s’adquireix al voltant d’un mes i mig després d’haver rebut la primera dosi. Per això, per tenir aquesta immunitat el setè mes d’embaràs, convindria haver rebut la primera dosi abans del cinquè.

 ?? JOAQUIN SARMIENTO / AFP ?? Una dona revisa la seva cartilla vacunal a Medellín (Colòmbia)
JOAQUIN SARMIENTO / AFP Una dona revisa la seva cartilla vacunal a Medellín (Colòmbia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain