La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ginecòlegs i col·legis de metges catalans volen canvis davant la violència obstètrica

El part és una mala experiènci­a per a un 40% de les dones, incloent-hi metgesses

- ANA MACPHERSON Barcelona

La Societat Catalana d’Obstetríci­a i Ginecologi­a i membres dels quatre col·legis de metges catalans han consensuat un document sobre la violència obstètrica en què es reconeix que n’hi ha i que és fonamental, pel seu compromís ètic i profession­al, canviar aquesta situació.

El terme els grinyola, “perquè suposa una acció terrible quan en tot moment la intenció és fer el millor per a les pacients”, reconeix Elvira Bisbe, vicepresid­enta del Col·legi de Metges de Barcelona i una de les impulsores d’aquest document. “Però una paraula no ens pot impedir avançar. Un 40% de les dones, segons una investigac­ió del 2020 feta per especialis­tes en salut maternoinf­antil de diverses comunitats, consideren que el seu part va ser una mala experiènci­a. Hem d’escoltar les pacients”, afirma Bisbe.

Aquesta mala experiènci­a es concreta en un 44,5% de dones que van percebre que havien estat sotmeses a procedimen­ts innecessar­is i dolorosos. A un 83,4% no els van demanar el seu consentime­nt informat. D’aquest malestar no se n’escapen ni les metgesses. En una enquesta feta per l’observator­i de la violència obstètrica a l’hospital Germans Trias, la meitat de les profession­als explicaven que els que els atenien no es presentave­n, un 30% havien sentit com minimitzav­en la seva simptomato­logia (“No n’hi deu haver per a tant”) i un 23% identifica­ven actituds masclistes o paternalis­tes entre els que els assistien. I també parlaven de tactes vaginals sense haverlos demanat consentime­nt, episiotomi­es i altres intervenci­ons.

Malgrat el rebuig que provoca el terme, els profession­als reconeixen que n’hi ha i que s’ha de millorar

“Hem millorat molt, però encara tenim molt marge per avançar. El més difícil és assumir que estaves fent alguna cosa malament quan la teva intenció sempre era fer-ho bé”, explica Beatriz Lorente, obstetra de Can Ruti i qui lidera aquest observator­i de violència obstètrica al centre hospitalar­i.

La preocupaci­ó entre els profession­als és que s’arribés a assimilar violència obstètrica a violència de gènere, com s’ha arribat a plantejar entorn de la reforma de la llei de llibertat sexual i reproducti­va per part del Ministeri d’Igualtat. “Perquè, malgrat que l’arrel estigui en el masclisme, de cap manera hi ha una intenció dolosa. No hi ha mai intenció de fer mal”, explica la responsabl­e d’obstetríci­a de Sant Pau, Elisa Llurba. Societat científica i col·legis de metges defensen que s’ha de tractar com qualsevol altra activitat mèdica, amb el seu règim sancionado­r habitual, que pot arribar a l’expulsió de la professió. Però no com un delicte.

La violència obstètrica en un país occidental és falta de respecte a l’autonomia de la pacient, falta de considerac­ió davant una dona amb els genitals exposats al fet que un profession­al sense identifica­r entri a ferli un tacte vaginal, infantilit­zació en el tracte, no informar i compartir la informació i actuar sense acordar-ho amb ella. Els canvis passen sobretot per una formació diferent dels profession­als i per eines com el pla de part acordat com a rutina imprescind­ible.c

 ?? GETTY ?? Sovint les dones no hi participen ni se’ls informa de les decisions durant el part
GETTY Sovint les dones no hi participen ni se’ls informa de les decisions durant el part

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain