La Vanguardia (Català-1ª edició)

Argimon insta a vacunar-se encara que sigui estiu després de notar que baixa la demanda

- MARTA RICART Barcelona

L’oferta de vacunes era ahir més alta que la demanda a Catalunya per primera vegada des que va començar la immunitzac­ió contra la covid. Dimecres es van oferir 150.000 cites per vacunar-se i ahir al matí encara en quedaven més de la meitat, cosa que no havia passat altres setmanes, quan s’esgotaven, o gairebé, el mateix dia.

Per això, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va apressar qui encara no s’ha vacunat a posar-se la injecció tan aviat com sigui possible. Sobretot els més grans de 30 anys. Va recordar que “la solució principal és la vacunació; protegeix, i cal aprofitar les dosis que hi ha”.

El conseller no creu que la vacunació ja hagi tocat sostre a Catalunya, ja que aquestes setmanes, després que s’hagi obert a la franja de 29-16 anys, hi ha hagut una gran demanda de cites. Va atribuir el descens al període de vacances. O que molts es deuen haver cansat d’anar provant sort al web de cites, ja que aquest mes ha estat més difícil tenir hora a prop d’on es viu.

Argimon va assenyalar que aquest agost hi haurà vacunes, unes 450.000 dosis setmanals, 100.000 més que les que arribaven aquest juliol, perquè Moderna augmentarà les trameses.

Respecte a la situació de l’epidèmia, va confirmar que s’estabilitz­en les hospitalit­zacions (ahir ja hi havia 35 ingressats menys que dimecres), malgrat que a l’uci pujaran uns quants dies més. Ahir hi havia 558 crítics per la covid. A l’hospital de Bellvitge, per exemple, tenien 33 pacients pel virus a l’uci, quan a principis de la cinquena onada eren 8. Al Sant Pau de Barcelona només tenien dos llits d’uci lliures i atenien uns 20 pacients de covid intubats. Al Parc Taulí de Sabadell hi havia 27 crítics. En cap d’aquests centres no s’han hagut d’anul·lar vacances dels sanitaris, malgrat que tampoc no es descarta. Argimon confia que no sigui necessari, però va assegurar que es necessitar­an “moltes setmanes” perquè la situació epidèmica millori.

Per això, es prorroguen les restriccio­ns. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar una setmana més el toc de queda entre la 1 h i les 6 h als 163 municipis grans amb més incidència de covid. La mesura entrava en vigor ahir a la nit. Als municipis que aplicaran el confinamen­t s’hi han afegit Amposta, Figueres i Platja d’Aro, entre d’altres. I ja no n’hi haurà a Sitges, Roses o Igualada.

Argimon va dir que, per ara, no s’aplicarà el passi covid a Catalunya. El sector del lleure nocturn, per exemple, el demana per poder obrir els locals. El Govern també ha decidit que en actes massius culturals i esportius no hi podrà haver més de 3.000 espectador­s. Si es manté, afectarà la temporada de futbol.c

El TSJC prorroga una altra setmana el toc de queda, que, des de la matinada d’avui, apliquen 163 municipis

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain