La Vanguardia (Català-1ª edició)

Detenen vuit membres d’una banda per la pallissa grupal d’Amorebieta

La víctima de l’agressió, de 23 anys, es debat entre la vida i la mort

- ANDER GOYOAGA Bilbao

La brutal pallissa de què va ser víctima un jove de 23 anys aquest cap de setmana a Amorebieta ha deixat dos focus d’atenció. El primer i més important té a veure amb l’estat de salut del jove, que continua en coma induït i es debat entre la vida i la mort. El segon és el relatiu a la investigac­ió: l’Ertzaintza ha detingut de moment vuit persones, cinc de les quals menors, que formaven part d’una banda violenta autoanomen­ada Los Hermanos Koala.

L’Alexander, la víctima de la pallissa, ha estat operada dues vegades les últimes hores, però les intervenci­ons no han aconseguit capgirar la seva situació, i continua en coma induït. El pare de la víctima va indicar ahir que el seu estat “és molt greu” i pròxims a la família, resident a Lemoa (Bizkaia) i originària de Romania van confirmar la situació d’extrema gravetat que viu el jove.

Mentrestan­t, l’Ertzaintza continua avançant en la investigac­ió, i no es descarten més detencions. Ahir al vespre quatre dels detinguts van ingressar en un centre de menors, mentre que un cinquè va quedar en llibertat amb càrrecs. La resta passaran a disposició judicial les pròximes hores.

El primer dels arrestos va tenir lloc després que un dels menors implicats en la brutal agressió es lliurés a la comissaria de l’Ertzaintza a Erandio, on va anar acompanyat d’un tutor legal amb qui havia tingut relació en el passat.

A partir d’allà, les hores posteriors van tenir lloc la resta de les detencions en diferents lodissabte calitats de la conurbació del Gran Bilbao. Els detinguts tenen entre 15 i 38 anys, i alguns han estat tutelats pels serveis de menors de la Diputació Foral de Bizkaia en el passat. Tots els joves pertanyen a una banda violenta autoanomen­ada Los Hermanos Koala, un grupuscle que té el seu precedent en joves d’una generació anterior als arrestats que “es manifestav­a també violentame­nt i en grup” i que ara “emergeixen a través d’una generació més jove”, segons va explicar el vicelehend­akari i conseller de Seguretat, Josu Erkoreka.

L’acusat més gran hauria exercit d’enllaç entre l’anterior etapa de la banda i la seva nova etapa, que els ha portat els últims mesos a protagonit­zar agressions i robatoris amb violència en diferents localitats biscaïnes. El modus operandi de la matinada de a diumenge a Amorebieta l’havien repetit nombroses vegades: acorralave­n grups d’entre deu i quinze persones les víctimes i les apallissav­en amb brutalitat, gairebé sempre iniciant l’agressió per l’esquena.

En el cas de l’agressió grupal a l’Alexander, després d’envoltarlo diversos membres de la banda, un li va donar un cop d’ampolla quan es va girar i, a partir d’allà, especialme­nt una vegada abatut, el van apallissar amb un pal i li van clavar nombroses puntades de peu i cops de puny. Una vegada a terra, amb la víctima inconscien­t, els agressors li van robar algunes de les seves pertinence­s. Les imatges han generat una gran indignació al País Basc i fins i tot el lehendakar­i, Iñigo Urkullu, s’ha referit al cas. “El que ha passat sobrepassa qualsevol límit tolerable”, va indicar.

El conseller Erkoreka va assenyalar ahir que, entre altres delictes, se’ls podria imputar un “intent frustrat d’homicidi”. “Caldrà veure quina era realment la voluntat dels agressors, si era provocar una lesió o anava més enllà, en sintonia amb els que els aclamaven, i pretenien fins i tot posar fi a la seva vida de manera violenta”, va indicar. En tot cas, aquest extrem dependrà de la investigac­ió i de la mateixa evolució del jove Alexander.c

Els detinguts pertanyen a la banda Los Hermanos Koala i tenen entre 15 i 38 anys

Bram Stoker, el creador de Dràcula, es va sentir vampiritza­t –segons el seu biògraf Skal– per John Irving, actor britànic del XIX, des del primer moment que el va conèixer. Sembla que això li va inspirar el personatge de Renfield, el pacient del psiquiàtri­c que manté una relació de dependènci­a similar respecte al seu mestre Dràcula. Per a tots dos, l’adoració nocturna prosseguia cada dia.

Avui la figura del comte té nom de gadget que ens fica en una altra dependènci­a, per alguns especialme­nt viva a la nit. El seu castell es diu Gafam (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) i la seva ensenya és l’economia de l’atenció. Tenen un poder d’abducció de la libido poderós, manifest en rituals diürns i nocturns, generalmen­t en parella. El sacrifici també forma part del ritual, afecta sobretot

Psicoanali­sta i professor de la Universita­t Oberta de Catalunya

 ?? TWITTER ?? Una captura de l’agressió d’Amorebieta, gravada i difosa a les xarxes socials
TWITTER Una captura de l’agressió d’Amorebieta, gravada i difosa a les xarxes socials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain