La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres mil milions d’arbres més contra el canvi climàtic

La UE vol plantar aquesta massa forestal fins al 2030

- MADRID

La Unió Europea vol plantar 3.000 milions d’arbres fins al 2030, dins de la seva nova Estratègia Forestal, per fer servir “boscos i altres infraestru­ctures verdes com a solucions naturals al canvi climàtic”, segons declaracio­ns del portaveu belga de la UE per a acció climàtica i energia, Tim McPhie.

McPhie ha assenyalat, a més a més, que aquestes plantacion­s permetran afrontar també un altre tipus d’“esdevenime­nts extrems” com les inundacion­s recents a Centreeuro­pa.

Els 3.000 milions d’arbres reuniran una sèrie de requisits per garantir que arrelen, entre els quals figura que els boscos estiguin compostos principalm­ent per espècies natives, combinades amb les que “contribuei­xin de millor manera als objectius estratègic­s”, com l’absorció de carboni o la baixada de temperatur­es a les ciutats.

Es tracta de “fomentar la plantació de l’arbre correcte al lloc correcte”, per a la qual cosa s’han fet una sèrie d’estudis sobre “els arbres específics que són més útils per netejar l’aire en comparació amb altres arbres i altres aspectes com, per exemple, la importànci­a de la copa en el procés de regulació de la temperatur­a ambient”.

Si el pla té èxit, el 2030 la UE tindrà un 10% de la seva superfície de natura estrictame­nt protegida: actualment aquest percentatg­e és d’un 3%, segons dades comunitàri­es

Emmarcada en el Pacte Verd Europeu i basada en l’Estratègia de la UE sobre Biodiversi­tat, la iniciativa ha estat oficialmen­t adoptada aquesta setmana. D’aquesta manera, es pretén “contribuir a una reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’almenys un 55% d’aquí al 2030 i aconseguir la neutralita­t climàtica el 2050 a la UE”, segons la mateixa Comissió Europea.

Un dels elements clau per aconseguir l’increment previst en superfície forestal serà la col·laboració dels “propietari­s de terres que no necessària­ment són forestals”, segons indiquen tant McPhie com l’esborrany del document europeu. També serà “molt important” l’augment de poblacions forestals en “àrees urbanes i periurbane­s”.

La iniciativa ha de contribuir a la reducció de les emissions i a aconseguir la neutralita­t climàtica

 ?? ISTOCKPHOT­O ?? Ara mateix la UE només té un 3% dels seus espais naturals protegits, i vol arribar a un 10%
ISTOCKPHOT­O Ara mateix la UE només té un 3% dels seus espais naturals protegits, i vol arribar a un 10%

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain