La Vanguardia (Català-1ª edició)

Últimes pujades als dominis del comte Russell

- ROSA M. BOSCH Grange de Holle ESPANYA FRANÇA

En Philippe, el guarda de la Grange de Holle, ens acomiada desitjant-nos sort en una altra etapa extenuant, de gairebé 21 quilòmetre­s i més de 1.400 metres de costes, per bé que sense exigències tècniques. De passada, discretame­nt, ens demana un favor.

-Que podeu portar un paquetet fins al pròxim refugi?

-Si no pesa gaire, amb molt de gust –respon la Cristina.

Agraït, en Philippe li dona una bossa amb un objecte tou i lleuger a dins. La Cristina se’l fica a la motxilla i els set excursioni­stes que coincidim a l’Alta Ruta de los Perdidos agafem el GR-10 en direcció a Oulettes de Gaube. Avui, divendres 16 de juliol, el Vinyamala o Pique Longue, el cim més alt del Pirineu francès, de 3.298 metres, ens recrearà la vista.

Tot just guanyar una mica d’altura irromp a la nostra esquena un tènue mar de núvols; per sobre es deixen veure alguns pics del massís del Mont Perdut. Les vaques s’enjogassen als prats a prop del territori de les marmotes, el simpàtic i esmunyedís rosegador que es va extingir al Pirineu fa uns 15.000 anys i que va ser reintroduï­t a partir del 1948 des dels Alps. De mica en mica ha anat colonitzan­t àmplies zones entre el 1.600 i els 2.400 metres d’altitud.

Passem per diverses cabanes de pastor fins a arribar a la presa d’Ossoue. La Cristina, la doctora barcelonin­a, i la Irene, l’enginyera valenciana, es mouen a un ritme més alegre, volen coronar el petit Vinyamala (3.032 m) i se separen de la resta del grup, els quatre amics de Huelva i qui escriu. La Irene explica que necessita entrenar-se, ja que la setmana que ve correrà la marató de l’Aneto.

Els que avancem sense presses pel GR-10 deixem el llac, travessem una gelera mig esquerdada i ens aturem a les grutes de Bellevue, un indret amb història. Aquest és, o va ser, literalmen­t, el feu del comte Henry Russell, que va excavar set coves, una mena de refugis, a diferents altures del Vinyamala, una a tot just 18 metres del cim. Russell, pioner del pirineisme i gran viatger nascut a Toulousse de mare francesa i pare irlandès, va aconseguir, el 1889, la concessió del massís per un període de 100 anys. El seu objectiu era explorar en profundita­t la muntanya de la seva vida, que va ascendir una trentena de vegades, la primera el 1861. La seva casa eren les cavernes excavades a la roca. Expliquen que la de les Dames era la més acollidora i calenta. L’aristòcrat­a fins i tot organitzav­a festes en aquests allotjamen­ts particular­s en què no faltava el vi ni viandes selectes.

Abans que Russell, una dona, la britànica Ann Lister, ja va fer història al Pique Longue. Miss Lister va ser la primera persona que va trepitjar el cim, el 7 d’agost del 1838, juntament amb tres guies. L’aventurera i els seus acompanyan­ts van deixar a dalt una ampolla amb els seus noms.

Poc després de Bellevue ens encaminem al refugi de Bayssellan­ce, un petit paradís molt sol·licitat per excursioni­stes cansats, assedegats i famolencs.

Vinyamala

Etapa 5

Vignemale 3.298 m

Distància: 20,7 km Desnivell: +1.432 m / -776 m

Editorial Alpina i Google Earth

 ?? ROSA M. BOSCH ??
ROSA M. BOSCH
 ??  ?? 2km
FONTS: 2.151 m 1.495 m
2km FONTS: 2.151 m 1.495 m
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain