La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un català a Hollywood

- PHILIPP ENGEL Barcelona

Jaume Collet-Serra forma part d’una generació de cineastes, a què també pertanyen J.A. Bayona i Oriol Paulo, nascuts com ell a mitjans dels setanta. Van créixer als videoclubs, llogant pel·lícules com Retorn al futur, Els Goonies o Tauró, i s’han acabat convertint en mestres de l’entretenim­ent global. Bayona ha arribat a dirigir una entrega de Jurassic World o la pròxima sèrie d’El senyor dels anells; Paulo va batre rècords a la Xina amb Contratiem­po (2016) i ha arrasat a Netflix amb El inocente, sempre amb Mario Casas. La diferència és que, el 1992, aquell noi de Sant Iscle de Vallalta (Maresme), a 50 quilòmetre­s de Barcelona, va agafar un avió amb 18 anys acabats de fer i va volar a Hollywood per estudiar cinema, sense mirar enrere.

Allà continua, a Los Angeles, ara embrancat en la postproduc­ció de Black Adam, el malvat de DC, amb els músculs de Dwayne Johnson, després de protagonit­zar Jungle Cruise, versió expandida de la mítica atracció de Disneylànd­ia presidida per una cascada, que amenaça de convertirs­e en una altra franquícia de l’estil Pirates del Carib. Si surten els comptes. Ha costat com el Titanic, però malgrat les successive­s onades pandèmique­s, l’estrena simultània, amb cost addicional, a la plataforma Disney+ amortitzar­à la jugada. De moment l’acollida és entusiasta. Una aventura per a tota la família, amb acció, humor, amor i la posada al dia dels codis del gènere, resolta amb la proverbial eficàcia del català. Collet-Serra no escriu guions, però fa dues dècades que treu el millor partit possible de tots els projectes que cauen a les seves mans.

Per acabar els estudis al Columbia College va optar per rodar el vídeo musical d’un grup que no ha passat a la història. Però ell va continuar encadenant clips –com ara Esperanza, d’Enrique Iglesias–, amb nombrosos treballs publicitar­is, fins que per fi va sonar el telèfon. Era Joel Silver, llegendari productor de La jungla de cristal, Matrix o la saga Arma letal, que li va encarregar de tirar endavant La casa de cera (2005), cinta de terror que la Warner va promociona­r com la pel·lícula en què “podràs veure morir Paris Hilton”. Millor acollida crítica va tenir L’òrfena (2009), sobre la qual el prestigiós i ja mort Roger Ebert va escriure “si vols una bona pel·lícula sobre una nena infernal, ja la tens. Però no la vagis a veure amb els teus fills sota cap circumstàn­cia”. De fet, va sortir classifica­da R (per a més grans de 18 anys), mentre que Infierno azul (2016), en què una Blake Lively surfista torejava amb un tauró blanc, ja es podia veure a partir de 12 anys. Aleshores Collet-Serra s’havia consolidat com un referent del cinema comercial a Hollywood, i amb productora pròpia, Ombra Films, a la recerca de nous talents.

La gran trobada de la seva vida no va ser Silver, sinó Liam Neeson. L’irlandès, que s’havia transforma­t en heroi d’acció tardoral gràcies a Venganza (2008), un thriller produït per Luc Besson, va continuar per aquell camí amb Sense identitat (2011), que va convertir Collet-Serra en el primer realitzado­r català que arribava al número 1 de la taquilla als EUA.

Van repetir la gesta amb Non stop (2014), a què van seguir les no menys adrenalíni­ques Una nit per sobreviure (2015) i El pasajero (2018), i ja tenen una altra cita per tornar a treballar plegats en una sèrie per a TNT inspirada en Sense identitat, en què tots dos participar­an com a productors. Un èxit assegurat.c

Va agafar un avió amb 18 anys acabats de fer i va volar a Hollywood per estudiar cinema

 ?? MARIO ANZUONI / REUTERS ?? Jaume Collet-Serra
MARIO ANZUONI / REUTERS Jaume Collet-Serra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain