La Vanguardia (Català-1ª edició)

No hi és Biles, però tenim Lee

Gimnàstica artística Absent l’estrella universal, USA Gymnastics s’entrega a Sunisa Lee per preservar el tron del concurs complet, una disciplina que domina des d’Atenes 2004

- SERGIO HEREDIA Tòquio Enviat especial

La gimnàstica artística ha estat el meu primer amor. Anar als Jocs és com el nostre casament.

Roxana Popa

Ja està, ja no hi és Simone Biles.

El desconcert que l’havia acompanyad­a en aquell primer exercici per equips, dimarts, quan s’havia perdut en l’aire i ja no sabia on era, li va impedir participar en el concurs complet i, potser, en la resta de compromiso­s que l’esperen a Tòquio (les quatre finals individual­s per aparells es disputen diumenge i dilluns).

Tot i això, encara ens queda la seva aura.

El missatge de Biles sobrevola l’escenari, el pavelló Ariake, una colossal estructura dissenyada per a Tòquio 2020. Per les tribunes hi deambulen els voluntaris, els periodiste­s, fins i tot la mateixa Biles, però no el públic: no ho oblidem, aquests són els Jocs de la pandèmia.

Simone Biles, la millor gimnasta de la història, no ha abandonat per preservar-se del virus, sinó per salvaguard­ar la seva salut mental, i la cosa ha agafat un vol sensaciona­l a Tòquio i al món de l’esport en general, fins a amplificar-se en moltes direccions amb una potència inimaginab­le.

–L’entenc, totes les gimnastes l’entenem –diu l’espanyola Roxana Popa (24) a la zona mixta (ha acabat 22a)–. Entre nosaltres entenem Biles millor que ningú. Que et passi una cosa així quan estàs intentant una burrada, i just abans d’intentar més burrades... M’agrada explicar les coses amb exemples. I n’hi posaré un: el que li va passar a Biles és una mica com si vostè es llevés al matí, posés un peu a terra i el cervell no li fes cas. És com si, de sobte, ja no sabés caminar. I això no s’arregla en un dia.

–Han parlat amb ella? –se li pregunta a Popa.

(Porta un aparatós embenat al genoll dret, suport que la protegeix, ja que l’articulaci­ó ha patit tres cirurgies i, en alguns moments de la seva vida, diferents luxacions.)

–Totes donem suport a Biles. Ha estat molt valenta sortint i explicant-ho. Salvant les distàncies, alguna vegada a mi també se m’han creuat els cables. En el meu cas, a les asimètriqu­es.

Així doncs, els problemes mentals ja no són cap secret, ja no s’han pas d’obviar.

Ens ho demana Simone Biles, personatge universal.

Simone Biles no compareix a la final del concurs complet, però apareix a les grades, seu al costat de Jordan Chiles i reconforta les companyes que a baix planten cara a la llei de la gravetat.

Sunisa Lee (18) i Jade Carey (21) senten el pes de USA Gymnastics, del món de l’esport en general.

L’univers de la gimnàstica artística es pregunta què faran totes dues sense la seva estrella, la dona que ha fet de l’especialit­at una disciplina olímpica de primer ordre, com al seu dia Larysa Latinina (Melbourne’56) i Nadia (Montreal’76).

El món nota l’absència de Simone Biles.

Tot i això, troba consol en Sunisa Lee, que salva el duel davant Rebeca de Andrade per

Comaneci apropiar-se de l’or (57.433, pels 57.298 de la somrient brasilera) i rescatar USA Gymnastics, institució tan omnipotent com controvert­ida que encadena el cinquè or consecutiu en complet, després de Carly Patterson (2004), Nastia Liukin (2008), Gabby Douglas (2012) i Biles (2016).

El triomf reconforta USA Gymnastics, organisme que fa anys que està amb l’aigua fins al coll, acorralat per l’escàndol Larry Nassar.

Condemnat per abusar sexualment de centenars de gimnastes dels Estats Units –256 van declarar en contra seu davant el jutge, i entre elles Biles–, Nassar no sortirà mai de la presó.

Tot i això, les seves agressions i els seus excessos continuen pesant sobre USA Gymnastics: al seu dia, l’organisme va reaccionar tard i malament, obviant els senyals d’alarma que, des d’anys enrere, emetien centenars de menors, i fins i tot mantenint als seus càrrecs els seus alts caps. Entre ells, l’expresiden­t Steve Penny.c

Sunisa Lee ha heretat el tron de Biles, però també els de Patterson (2004), Liukin (2008) i Gabby Douglas (2012)

“Totes les gimnastes entenem Biles, totes hem estat on és ella”, diu Roxana Popa; l’espanyola acaba 22a

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain