La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Demano permís per ser mare”

Fora de la final dels 200 m braça, Jessica Vall parla amb ‘La Vanguardia’ sobre la depressió de l’esportista i l’escassetat d’ajuts federatius

- SERGIO HEREDIA Tòquio. Enviat especial

La zona mixta de l’Aquatics Centre és un laberint en què sembla vetat accedir-hi. Es triga un món a trobar la porta del recinte. I quan me’n surto, llavors una agent em barra el pas:

–Que té el tiquet per passar? -...?

–El tiquet, el tiquet. –Doncs no.

–Vagi a la sala de premsa. Allà l’hi donaran.

Rotllana a la sala, em donen el passi i sant tornem-hi a la zona mixta. Ara l’agent em somriu i s’aparta. Entro i m’espero uns quants minuts.

I llavors arriba Jessica Vall. Jessica Vall (32) és una nedadora essencial a Espanya. Té tres podis europeus i un bronze mundial del 2015. És la millor bracista que ha donat el nostre país, però ve una mica contrariad­a perquè acaben de fer-la fora de la final dels 200 m braça: ha fet el 13è temps total (2m24s87).

Jessica Vall somriu uns instants, però després li canvia la cara i comença a plorar. –Doni’m un minut –demana. Es refà una mica més tard i llavors li pregunto:

–I aquesta emoció?

–És que aquesta final se’m resisteix [ja havia quedat a un pas d’arribar-hi a Rio 2016]. I crec que no tindré més oportunita­ts. Aquesta serà la meva última semifinal en uns Jocs.

Em fixo en els seus avantbraço­s. S’ha tatuat les anelles olímpiques. –Es retira?

–La pandèmia m’ha trastocat els plans. Com a tots, suposo. El que sé és que m’agradaria tenir més temps per a la família. Amb el meu marit volem ser pares. Però compte, no parlo de retirar-me, sinó de parar un temps i demostrar que es pot ser mare i continuar nedant.

–I no és possible?

–No ho sé pas. Hi ha hàndicaps. La maternitat et pot canviar el cos. I tampoc no sé si la federació m’ajudarà.

–No?

Comença a plorar altre cop. –Un segon... –em demana, i es tapa la cara. Al final, continua–. No tenim referents al nostre esport perquè sembla que cal demanar permís per ser mare. I jo vull que els joves sàpiguen que el camí no s’acaba aquí, vull inspirar-los en aquestes coses. Perquè arribar a aquests Jocs ha estat molt difícil, sap?

–Com per a tothom... –Amb el meu entrenador, Jordi Jou, hem demostrat que hi ha altres maneres de fer. No tot ha de concentrar-se en un sol grup. A Espanya som pocs en nombre, però s’estan aconseguin­t coses [Nicolás García entrava a la final dels 200 m esquena; emergeix Hugo González...]. Volem demostrar que cada un pot seguir el seu camí. Jo ho he aconseguit, tot i que la meva psicòloga ha tingut molta feina amb mi.

–...?

–El 2019 havia estat terrible. Alguns esportiste­s no sabem parlar quan vivim un tràngol. Vaig caure en la síndrome del burn-out, el pas previ a la depressió.

–I què li va passar?

–El món de l’alt rendiment... Poden exigir-te des de fora. O pots exigir-te tu mateix. En algun moment, i en especial després de Rio 2016 [aleshores ja tenia el podi mundial i els tres podis europeus], no vaig saber posar límits als meus nivells d’exigència.

–I què va passar?

–No ho veus venir fins que, de sobte, tot es posa negre i et veus incapaç de superar res. Sortir d’aquest forat és difícil, i no passa l’endemà. Perds la perspectiv­a, no t’adones que les coses són molt més senzilles. Si ho agaféssim a temps, els esportiste­s no haurien de passar per una cosa així.

–Va sentir la pressió de les xarxes?

–No només són les xarxes. Els esportiste­s som superexige­nts. Amb nosaltres mateixos ja en tenim prou.

Escric la història mentre miro els saltadors de trampolí, que assagen. Es llancen des d’altures impossible­s. Semblen hèlixs a l’aire.

Volen lliures i, tot i això, lligats per les rutines.c

En algun moment no vaig saber posar límits als meus nivells d’exigència”

A alguns esportiste­s no ens surt parlar quan passem per un tràngol” Jessica Vall

 ?? PATRICK B. KRAEMER / EFE ?? Jessica Vall després d’acabar la semifinal dels 200 m braça, en què no va poder obtenir plaça per a la final
PATRICK B. KRAEMER / EFE Jessica Vall després d’acabar la semifinal dels 200 m braça, en què no va poder obtenir plaça per a la final

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain