La Vanguardia (Català-1ª edició)

El jutge del cas Villarejo desimputa a Brufau, Fainé, Repsol i CaixaBank

“No hi ha indicis que apuntin que els presidents intervingu­essin”, assenyala l’instructor

- JOAQUÍN VERA Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón va decidir ahir arxivar per a Repsol i CaixaBank, així com per al president de la primera, Antonio Brufau, i l’expresiden­t de la segona, Isidre Fainé, la investigac­ió –la causa general de la qual continuarà oberta– sobre la contractac­ió per part de les dues empreses del comissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo per a, presumptam­ent, espiar al llavors número u de Sacyr, Luis del Rivero.

García Castellón fa així marxa enrere en aquestes quatre imputacion­s després d’escoltar en seu judicial Brufau i Fainé, que van comparèixe­r el passat 7 de maig, i els representa­nts legals de Repsol i CaixaBank, que han declarat aquesta mateixa setmana. Els llavors investigat­s van defensar que va ser un encàrrec lícit ja que es va fer conforme a les normes vigents –tant legals com internes– i l’objectiu era obtenir informació empresaria­l sense “accions intrusives”.

Respecte a Brufau i Fainé, l’instructor assenyala que “no consta en la causa, més enllà de les declaracio­ns prestades, document o enregistra­ment que acrediti, almenys indiciària­ment, la participac­ió dels dos presidents en la contractac­ió de Cenyt”. Segons destaca el magistrat, la contractac­ió no requeia en l’àmbit de control dels presidents, sinó dels seus caps de seguretat del moment. Aquests són: Rafael Araujo (Repsol) i Miguel Ángel Fernández Rancaño (CaixaBank). Tots dos continuen imputats.

Per tant, conclou García Castellón, “sense indicis que apuntin que els presidents de les companyies intervingu­essin de manera directa en els fets investigat­s, no és possible transferir als esmentats presidents una obligació de supervisió i vigilància corporativ­a que està delegada als òrgans competents per això”. A més, recorda que en el nostre ordenament jurídic no cap la responsabi­litat objectiva per raó del càrrec i, en aquest sentit, indica, no és possible mantenir la imputació dels màxims responsabl­es de les dues empreses pel simple fet del càrrec que ostenten “en absència d’indicis sòlid de la seva participac­ió”.

La declaració de dilluns i dimarts dels represente­s legals designats per les dues empreses, així com la documentac­ió amb què s’acreditave­n les seves paraules, ha resultat clau per a la desimputac­ió. García Castellón entén que “totes dues mercantils tenien implantat, al temps de produir-se els fets, un sistema de prevenció i compliment eficaç”, sense que les acusacions hagin aconseguit provar el contrari.

“CaixaBank i Repsol comptaven amb mesures adequades per evitar la comissió dels delictes investigat­s dins de la seva activitat”, això és, “amb un pla de compliment normatiu i una cultura de compliment implantats en l’entitat”, finalitza el jutge.c

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? L’Audiència Nacional
EMILIA GUTIÉRREZ L’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain