La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’enigma de Boris Johnson Els defensors de les llibertats temen una altra ‘dictadura de la bioseguret­at’

Els ‘tories’ es pregunten quina mena de conservado­r és, fins i tot si és conservado­r

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Als dos anys, si el desenvolup­ament és normal, els nens imiten els adults, s’entusiasme­n amb altres nens, demostren cada cop més independèn­cia, tenen un comportame­nt desafiador, saben els noms de persones conegudes, repeteixen paraules que han escoltat, classifiqu­en per formes i colors, troben coses encara que estiguin amagades, corren amb la pilota, comencen a córrer i a dibuixar línies rectes i cercles. Boris Johnson acaba de fer dos anys com a primer ministre del Regne Unit, però, en el seu cas, no es pot dir que res sigui realment normal.

Ja se sabia que el johnsonism­e no existeix i que el premier britànic forma part del grup dels líders postideolò­gics, sense una filosofia coherent, disposat a desplaçar-se cap a la dreta o l’esquerra tot el que calgui per agradar els súbdits i consolidar­se en el poder. Ho ha demostrat durant la pandèmia, amb uns generosíss­ims programes d’ajuts més propis d’un govern socialista que d’un conservado­r, en què l’Estat s’ha tirat a l’esquena els sous dels treballado­rs de les empreses afectades per la crisi (molts dels quals es resisteixe­n a tornar als seus antics llocs, però aquesta és una altra història).

Però ara que pràcticame­nt la totalitat de les restriccio­ns imposades per combatre el virus s’han eliminat, Johnson sembla que s’ha encapritxa­t amb l’intervenci­onisme estatal i no és el conservado­r clàssic que s’imaginaven les bases tradiciona­ls del seu partit. Que no afirma, com Ronald Reagan, que les deu paraules més temibles en la llengua anglesa és quan algú et diu: “Vinc de part de l’Estat i soc aquí per ajudar-lo”.

Els tories es pregunten quina classe de conservado­r és Johnson, o fins i tot si és un autèntic conservado­r, o un oportunist­a que s’ha vestit com a tal i està disposat a endeutar el país fins a les celles, abraçar la inflació i apujar els impostos el que faci falta per intentar igualar les regions més pobres del nord d’Anglaterra amb les més pròsperes del sud, deixar a zero les emissions de carboni, finançar l’atenció social a les persones grans, i construir milions de pisos accessible­s perquè els joves puguin convertir-se en propietari­s.

Els tories clàssics, defensors d’un Estat petit i la probitat fiscal, tremolen només de pensarho. Ja assumien que el seu líder era un paio incoherent, sense atenció per al detall, liberal i reaccionar­i en la mateixa frase, dèspota teatral, amb la personalit­at potencial i l’ànsia de poder d’un tirà, però no amb l’impuls mecànic de reorganitz­ar la societat, deshonest tant en la política (cosa no és excepciona­l) com en la seva vida privada, sense la lògica d’un Descartes, la inventiva d’un James Watt o l’empirisme de Hume o Galileu, que tirava pedres des de dalt de la torre de Pisa per estudiar-ne l’efecte de la curvatura. Capaç de desafiar el dogma com Kafka, però no d’acceptar els errors. Però ara temen que la cosa sigui més greu, i la pandèmia hagi convertit Johnson en el capitost d’una dictadura de la bioseguret­at, capaç de restringir llibertats fins ara sacrosante­s amb el pretext de la salut. Exemple: l’exigència del passaport de vacunació per trobar feina, entrar a pubs i restaurant­s, anar al futbol, a les discoteque­s o al cinema.

Cap a on va Boris Johnson, en el segon aniversari de la seva arribada a Downing Street? Probableme­nt ni ell mateix ho sap (se sap que en vigílies del referèndum del Brexit va escriure dos articles, un a favor i cap altre en contra, i fins a l’últim instant no es va inclinar pel primer, perquè era el que li obriria més portes). De moment està pujat a l’onada d’una coalició sui generis de tories (assumint que no tenen on anar) i de laboristes socialment conservado­rs, antiimmigr­ació, nacionalis­tes anglesos, de bandera, llei i ordre, adoradors de l’Estat mainadera, que se senten còmodes com més decisions vagi prenent el Govern per ells i més redueixi el seu marc de llibertat individual.

Però aquesta coalició, que li va donar una majoria absoluta de vuitanta escons a les eleccions del 2019, ha començat a mostrar fractures i és molt dubtós que sigui sostenible. La pèrdua de l’escó de Chesham i Amersham, i la incapacita­t de conquerir el de Batley, han estat un avís. Per a molts tories, l’endeutamen­t, la inflació, la despesa pública massiva, l’intervenci­onisme estatal i les retallades de llibertats són anatema. Potser no tenen certament on anar, o potser en el fu

La dreta britànica tem que Johnson hagi agafat el gust a l’intervenci­onisme i a l’Estat mainadera

La coalició de ‘tories’ clàssics i laboristes antiimmigr­ació serà difícil a l’hora de pagar la pandèmia

tur, si Johnson manté l’actual rumb, deixin el seu vot als liberals demòcrates (ara desaparegu­ts), o s’abstinguin.

És veritat que la factura de la pandèmia és descomunal (450.000 milions d’euros fins ara, i n’hi haurà més), i que caldrà començar a pagar-la; que l’atenció a les persones dependents és un problema molt real, i fins ara ningú ha trobat la fórmula per finançar-ho; que els joves senten que tenen menys oportunita­ts que els seus pares o avis, i estan ressentits per les dificultat­s per poder comprar un pis, pel pes del deute de les matrícules università­ries, per la precarieta­t dels llocs de treball; que els jubilats es resisteixe­n a renunciar als seus avantatges, com l’increment anual de la pensió, i diuen que per a això han treballat i pagat impostos tota la vida; que l’eliminació de les emissions de carboni seria molt costosa. Però els crítics de Johnson, des de la dreta, consideren que ha de comportar-se com un conservado­r i estrènyer el cinturó al país en comptes de dilapidar-ho en projectes megalòmans com un tren d’alta velocitat, si més no fins a tornar el deute públic a nivells manejables. I que en qualsevol cas ha de deixar que sigui el mercat el que actuï, i no l’Estat.

A San Francisco, diuen els veïns que, en cas d’estar perdut, millor tirar costa avall que costa amunt. Per Johnson, de moment, la línia de menys resistènci­a és la promesa (amb èmfasi en promesa, que de vegades dista molt de la realitat) d’un gran programa keynesià d’inversions en infraestru­ctures per desenvolup­ar les regions del nord anglès, la pujada de l’impost de societats i les taxes de la Seguretat Social per finançar la pandèmia i l’assistènci­a a dependents, però no l’IVA, el de la renda o el de succession­s i la reforma de les lleis de planificac­ió urbana per construir pisos assequible­s als suburbis. Tensar la corda i experiment­ar, sense cap ideologia ni entusiasme en les conviccion­s, fins i tot veure fins on pot arribar per aconseguir el vot dels joves sense perdre el dels jubilats, el dels exlaborist­es sense perdre el dels conservado­rs tradiciona­ls. Donar les batzegades que faci falta, amb el peu al fre i la possibilit­at de fer marxa enrere. En el fons està en mig de la guerra entre dos capitalism­es, el que accepta certes regulacion­s a la recerca de l’estabilita­t, i el que considera il·legítim tot el que va en contra del benefici.

Però en un moment donat haurà d’escollir. El principi que l’energia no es crea o es destrueix, només es transforma, és també aplicable a la política. No tothom pot estar content, els interessos d’uns i d’altres són oposats. Els qui han treballat amb Johnson diuen que és molt indecís, que deixa les decisions per a última hora, i quan finalment fa alguna cosa no sap el que està fent. Potser canvia al Partit Conservado­r, i al país, o potser, més probableme­nt, faci alguna cosa tan típicament anglesa com una revolució sense emancipaci­ó, que alteri l’ordre establert per deixar-lo igual, amb el cost econòmic per als qui es van rebel·lar.c

 ?? POOL / REUTERS ?? Boris Johnson dijous a la cimera de l’Educació Global a Londres
POOL / REUTERS Boris Johnson dijous a la cimera de l’Educació Global a Londres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain