La Vanguardia (Català-1ª edició)

Creix la protesta contra el ‘passi sanitari’ i les noves restriccio­ns

Milers de persones surten al carrer a França, Itàlia i Alemanya

- EFE, REDACCIÓ Berlín, París, Sydney

Les protestes contra les restriccio­ns per la pandèmia, i contra mesures com el passi sanitari a França, o passi verd a Itàlia, augmenten, en alguns casos, amb preocupant­s connotacio­ns conspiraci­onistes, com a Alemanya. Només a Berlín, on tretze manifestac­ions havien estat prohibides, la policia va fer ahir nombroses detencions, que la nit arribaven ja a unes 600.

A Itàlia, milers de persones es manifestav­en dissabte a Roma,

Milà i Nàpols, mentre que a França, i per tercer dissabte consecutiu, més de 200.000 es llançaven al carrer per protestar contra les mesures del president Emmanuel Macron.

L’augment de la protesta era significat­iu a França en relació amb el cap de setmana anterior, quan es van registrar 161.000 persones. Les manifestac­ions es van estendre per nombroses ciutats. A París van ser les més nombroses –unes 15.000 persones– i també les més tenses. Van confluir quatre convocatòr­ies diferents, per l’heterogene­ïtat de les reivindica­cions:moviments contraris a la vacunació o els qui s’oposen només a les mesures de Macron. Aquests últims estan sent canalitzat­s per l’ultradretà Florian Philippot, antiga mà dreta de Marine Le Pen, exclòs del seu partit i que ha trobat en aquesta causa un trampolí de renaixemen­t polític. Al capdavant d’un moviment anomenat Els Patriotes, l’exdiputat europeu considera “liberticid­a” el certificat sanitari i dictatoria­l obligar el personal hospitalar­i a vacunar-se. Le Pen no participa en les manifestac­ions, però, a través de Twitter, va afirmar que aquestes han de fer que el Govern rectifiqui, igual com el líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon, que va considerar el certificat sanitari com una “mala idea”.

El passi sanitari és obligatori des de fa uns dies per accedir als centres culturals, però el Govern el vol estendre a bars i restaurant­s, a més dels transports de llarg recorregut. Pel que fa a la vacunació dels sanitaris, un terç encara no ha rebut la pauta completa, cosa que genera preocupaci­ó.

A la capital alemanya, fins a tretze manifestac­ions convocades per ahir havien estat prohibides pel Tribunal Superior Administra­tiu de Berlín-Brandenbur­g, ja que va considerar que el respecte a les mesures d’higiene i distanciam­ent no estaven garantits. Tot i això, unes dues mil persones es van congregar i van provar de trencar els cordons policials, cosa que va fer que la marxa acabés amb gasos lacrimògen­s, cops de porra i arrestamen­ts.

La iniciativa Querdenken 711 havia convocat una concentrac­ió de fins a 22.500 participan­ts, que es va prohibir, al cèntric carrer del 17 de juny, avinguda que surt de la porta de Brandenbur­g i travessa el parc Tiergarten. La policia va desplegar fins a 2.250 agents.

La mobilitzac­ió alemanya podria estar transcendi­nt el seu territori, segons el diari The Guardian. En convocatòr­ies a través de Facebook, Instagram i Telegram, un grup anomenat Worldwide Demonstrat­ion, amb origen a la ciutat de Kassel, hauria influït en l’organitzac­ió de protestes a Austràlia la setmana passada.

A Sydney, que pateix un llarg confinamen­t, hi havia una convocatòr­ia per dissabte, però fins a tres grups de protesta van avisar a través de Telegram que els manifestan­ts caurien en una trampa de la policia, que havia mobilitzat un miler d’agents. El dissabte anterior hi va haver més de 60 detencions en una marxa d’unes 3.500 persones.

Divendres es van registrar 170 contagis a Nova Gal·les del Sud, amb un total de 2.800 i 13 morts des que el brot amb la variant Delta es va detectar a mitjans de juny a Sydney, ciutat de sis milions d’habitants el confinamen­t dels quals s’estén aquesta setmana per tercera vegada.c

A Berlín, on van confluir diverses manifestac­ions, es van practicar unes 600 detencions

 ?? PAUL ZINKEN / AFP ?? Un detingut ahir a la porta de Brandenbur­g, a Berlín
PAUL ZINKEN / AFP Un detingut ahir a la porta de Brandenbur­g, a Berlín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain