La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’acumulació de carpetes pendents marca la reunió de la comissió bilateral

Els governs espanyol i català fan avui un pas més per a la normalitza­ció del diàleg

- ÀLEX TORT Barcelona

Des que a finals de juny Pedro Sánchez i Pere Aragonès van pactar reactivar la comissió bilateral Generalita­t-Estat abans de les vacances, l’equip de la Conselleri­a de la Presidènci­a s’ha trencat el cap perquè es mantingués aquest compromís i, més tard, dotar de contingut l’ordre del dia.

“La trobada ens interessa més a nosaltres que no pas a ells”, admeten des del Govern. “Hi ha manca de voluntat” per part del Govern espanyol, va denunciar divendres la consellera de la Presidènci­a, Laura Vilagrà. Així doncs, la preparació de la desena trobada d’aquest espai que es reunirà avui a Madrid, després de tres anys de no fer-ho, ha tingut un únic guió: la part catalana ha posat sobre la taula un cabàs de qüestions per resoldre “d’una vegada” i la Moncloa ha estudiat la conveniènc­ia d’abordar-les. La llista d’aspectes per tractar ha ballat constantme­nt. N’hi ha de clars i de pes, com ara la retirada del recurs del Govern espanyol al Tribunal Constituci­onal contra la llei catalana de lloguers o l’incomplime­nt pel que fa al finançamen­t dels Mossos. D’altres són menys rellevants i al Govern sospiten que a la Moncloa ni tan sols en paren compte (per exemple, la titularita­t del canal Xerta-Sénia).

La trobada és representa­tiva de la necessitat de la normalitza­ció del diàleg entre els governs. La taula de negociació per resoldre el conflicte català en serà la constataci­ó definitiva. Però al Govern estan molestos perquè l’equip de la ministra de Política Territoria­l, Isabel Rodríguez, no ha volgut incloure els fons europeus a l’ordre del dia. La Moncloa addueix que l’espai idoni va ser a la Conferènci­a de Presidents de divendres a Salamanca, on l’única absència va ser la del president de la Generalita­t. Fonts del Govern central, però, afirmen que hi haurà espai per parlar de les ajudes europees encara que després no consti en acta.

En tot cas, a banda d’aquesta queixa Vilagrà ha posat l’accent en una cinquanten­a de traspassos o temes pels quals la Generalita­t considera que té competènci­es i que encara no gestiona (Rodalies és un clàssic). Però hi ha dos grans grups més a la carpeta que com

parteix amb el vicepresid­ent Jordi Puigneró i el conseller d’Economia, Jaume Giró: transferèn­cies, o allò en què Catalunya no té competènci­es però que igualment demana, com ara la gestió del port i l’aeroport de Barcelona; i incomplime­nts.

En aquest darrer paquet, que serà al centre del debat, la Generalita­t inclou, per exemple, la llei de Dependènci­a. La norma estableix que un 50% de la despesa correspon a l’Estat i l’altra meitat a les autonomies. Però l’equilibri de les aportacion­s sempre s’ha decantat perquè acabés assumintne la major part l’Administra­ció catalana. Fins al punt que ja amb Sánchez al poder, l’Estat ha arribat a destinar a la dependènci­a un 15%, davant un 65% la Generalita­t. Els afectats han hagut d’assumir al voltant del 20% restant.

La disposició addicional tercera de l’Estatut és una altra qüestió del capítol d’incomplime­nts que cueja des del 2006, quan el Govern central va reconèixer un dèficit d’inversió en infraestru­ctures a Catalunya. El 2017 el Tribunal Suprem va obligar l’Estat a abonar a la Generalita­t 759 milions d’euros. La Generalita­t va

La Generalita­t creu prioritari que la Moncloa s’avingui a retirar el recurs a la llei catalana del lloguer

Els incomplime­nts de l’Estat centraran el debat en la trobada entre les dues administra­cions

pactar amb la Moncloa que li serien abonats en quatre terminis. 200 milions d’aquell import que ERC va pactar amb el PSOE i Unides Podem que el Govern central pagaria enguany a canvi de donar suport als pressupost­os generals de l’Estat del 2021, la setmana passada encara no figuraven a les arques de la Generalita­t. Un dels temes recurrents que sí que sembla que es pot resoldre quan s’acabi la reunió d’avui és la gestió de les beques università­ries. Des del 2001 el Tribunal Constituci­onal ha resolt tres vegades a favor de la comunitat autònoma i atorgant-li la competènci­a. El Govern central fins avui no n’ha traspassat la competènci­a. L’acord serà efectiu a partir del curs 2022-2023.

La reunió d’avui no és més que la imatge final d’un procés d’acords (i desacords) entre els equips tècnics durant un mes. Cara a cara avui només perfilaran allò que ja s’ha parlat a distància anteriorme­nt. En alguns aspectes, perquè la llista és inabastabl­e i Vilagrà ja ha avisat que serà necessari un calendari per anar tocant-los tots. I per això caldran reunions bilaterals més freqüents.c

 ??  ??
 ?? DANI DUCH ?? La reunió de presidents de finals de juny va servir, entre d’altres, per reactivar la comissió bilateral
DANI DUCH La reunió de presidents de finals de juny va servir, entre d’altres, per reactivar la comissió bilateral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain