La Vanguardia (Català-1ª edició)

El nou procés (de diàleg)

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

Un tràmit”. La comissió bilateral EstatGener­alitat reprèn les reunions amb les expectativ­es tan baixes que al Palau de la Generalita­t la donen per descomptad­a i ja estan pensant en els pròxims passos del nou procés, el de diàleg. L’ordre del dia no respon a l’excepciona­litat del moment polític, sinó a la necessitat, també excepciona­l, d’evidenciar des del PSOE i ERC que la voluntat de negociació es demostra negociant. Fins on?

I com que del que es tracta és de temptejar voluntats, el Ministeri de Política Territoria­l considera suficient posar sobre la taula un ordre del dia que és un compendi de referèncie­s genèriques a informes sobre la cooperació entre el Govern central i la Generalita­t, la situació dels conflictes de competènci­es davant el Tribunal Constituci­onal i l’inici o la reactivaci­ó de negociacio­ns sobre traspassos de funcions i serveis pendents de formalitza­r.

Un eufemisme, perquè la llista està intacta des del 2011, després de la sentència de l’Estatut, i els traspassos i transferèn­cies congelats han estat referencia­ts en les famoses 23 demandes que Artur Mas va traslladar a Mariano Rajoy a la Moncloa el 2014 i les 46 de Carles Puigdemont el 2016. Després de l’erm negociador del govern del PP, el catàleg de competènci­es que reclama la Generalita­t es va tornar a posar sobre la taula l’agost del 2018 amb la reactivaci­ó de la comissió bilateral, ja sota presidènci­a de Pedro Sánchez. “Informe sobre la situació dels traspassos de funcions i serveis pendents de formalitza­r”, deia aquell ordre del dia. Sense avenços...

ERC ha advertit les últimes setmanes el Govern de Sánchez de la necessitat de presentar resultats ràpids en l’aposta pel diàleg, ara amb Pere Aragonès al capdavant de la Generalita­t. Els republican­s admeten sense embuts que a la primera cita de la comissió bilateral no hi haurà èxits espectacul­ars, sinó posades al dia i voluntats. El que sortirà de la cita a Madrid serà la convocatòr­ia, una dècada després, de la comissió de transferèn­cies pertinent per reprendre la negociació del traspàs de les beques i ajuts a l’estudi amb una dotació. Una victòria amarga i una mica “humiliant”, admeten tant a ERC com a Junts, després de vint anys de reivindica­ció i diverses sentències favorables del Constituci­onal tan incomplert­es com la dotzena d’acords de legislatur­a o pressupost­aris que ha inclòs el ja llegendari traspàs pendent.

I per bé que ERC no vol barrejar la negociació dels pressupost­os amb la bilateral d’avui, a l’ordre del dia s’hi inclou el compliment de la transferèn­cia de 243 milions per als serveis de Rodalies i regionals inclosos als comptes del 2021 avalats per ERC. La resta serà qüestió d’agenda. Per al ministeri la prioritat és reactivar totes les eines estatutàri­es de coordinaci­ó entre administra­cions.

Com la bilateral, la comissió mixta d’afers econòmics i la d’infraestru­ctures també estan aturades des de la tardor del 2018. I si la història de les comissions bilaterals i els seus annexos és més aviat desgraciad­a, pot ser superada per les seves subcomissi­ons. La de col·laboració i cooperació “fins ara no s’ha reunit mai”, recorda la documentac­ió de la Conselleri­a de la Presidènci­a... i la d’infraestru­ctures i equipament­s està adormida des del febrer del 2009.

Immersa en el procés sobiranist­a, Catalunya acumula una dècada de sequera de traspassos i transferèn­cies, però no és només cosa del procés. De fet, entre les autonomies tan sols el PNB ha aprofitat el temps. Dos traspassos el 2010, dotze el 2011 i una travessia del desert fins a l’arribada de Sánchez a la Moncloa. Sis traspassos aquesta legislatur­a amb el seu personal (684 efectius) i els seus recursos (70 milions). Encara més: dijous es va acordar la concertaci­ó de diversos impostos. Un fet que evidencia que les comissions bilaterals entre governs no són l’exponent de l’aposta federal, sinó el comodí per gestionar majories al Congrés.

I si hi ha escepticis­me a ERC, el de Junts no té aturador. La ministra Isabel Rodríguez, presidenta de la bilateral durant aquest any, encarna l’aposta per la “cogovernan­ça federal” i el “multilater­alisme solidari” que propugna el

L’ordre del dia de la reunió no respon a l’excepciona­litat del moment, sinó a la necessitat del PSOE i d’ERC d’evidenciar que la voluntat negociador­a es demostra negociant

La sequera de traspassos no és cosa del procés; només el PNB n’ha tret rèdit

PSOE. Res de referèndum, o sigui que a Junts costa de veure per on poden venir els èxits d’una estratègia que només toleren i a la qual han posat data de caducitat.

ERC vol convertir en compartime­nts estancs la negociació dels pressupost­os, la comissió bilateral i la taula de diàleg entre governs, però les seves vides i calendaris transcorre­n en paral·lel. I sense definir una estratègia coordinada dels socis del Govern, la discrepànc­ia està servida. Junts vol obrir nous horitzons a Madrid però mantenint les mans lliures en l’eix identitari. La col·laboració “dependrà de la seva actitud”, diuen els republican­s. Però el nou procés també tanca per vacances fins a finals d’agost.

Després arribarà l’esprint independen­tista per pactar la composició i estratègia a la taula de diàleg, coordinar-se en el primer tràmit dels pressupost­os al Congrés i una possible nova bilateral abans que s’acabi l’any... Tot un procés...

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Puigdemont i Aragonès, amb Junqueras al fons, a Elna
QUIQUE GARCIA / EFE Puigdemont i Aragonès, amb Junqueras al fons, a Elna
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain