La Vanguardia (Català-1ª edició)

Posar fil a l’agulla

-

Es reuneix avui a Madrid la comissió bilateral Estat-Generalita­t, després de tres anys de no fer-ho. L’última trobada va ser l’agost del 2018, quan eren presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, i va servir, sobretot, per restablir la relació després dels convulsos fets de l’octubre del 2017 i l’aplicació de l’article 155. El total de deu reunions celebrades des del 2007 han tingut lloc amb governs del PSOE, mentre que hi va haver un llarg parèntesi durant la presidènci­a del popular Mariano Rajoy. Aquest òrgan va ser creat pel nou Estatut i va substituir una anterior comissió de cooperació que també tenia caràcter bilateral i que funcionava des del 1987. En els temps en què CiU influïa en la governabil­itat espanyola, aquest àmbit servia per donar rang oficial als acords que Jordi Pujol aconseguia de la seva relació especial amb la Moncloa.

Es tracta de la primera reunió en aquest marc amb ERC en la presidènci­a de la Generalita­t amb Pere Aragonès, que no va ser present a la conferènci­a de presidents autonòmics de divendres passat a Salamanca. Com ja vam consignar, l’absència de la primera autoritat catalana constituei­x una ocasió perduda, i més en un moment com el que travessem, marcat per l’impacte de la crisi social i econòmica derivada de la pandèmia. La reunió de la comissió bilateral d’avui no pot fer abstracció d’aquest context tan delicat, encara que la majoria de les qüestions que s’han d’abordar venen de lluny.

El Ministeri de Política Territoria­l no ha volgut incloure en l’ordre del dia l’assumpte dels fons europeus, però ha indicat que hi haurà temps per parlar-ne. Aquest extrem ha generat malestar en la delegació catalana. Fins ara, aquesta comissió ha estat un fòrum més formal que executiu. Cal emmarcar la sessió d’aquest dilluns en el desplegame­nt de la normalitza­ció política i en la voluntat de diàleg estable amb què s’han compromès Sánchez i Aragonès. Som davant un pas de notable importànci­a que hauria de servir per posar fil a l’agulla sense més dilació, ja que la ciutadania exigeix que els nostres governants aterrin en la gestió de temes concrets. N’hi ha que s’arrossegue­n des de fa dècades.

L’incomplime­nt dels governs espanyols marca també aquesta trobada, cosa que es pot observar, per exemple, en el traspàs pendent de les beques università­ries. La Generalita­t pretén concrecion­s i desbloquej­os, fet que converteix aquesta comissió, a ulls d’ERC i de Junts, en una mena de termòmetre de la voluntat d’avançar del Gabinet espanyol. Queda en un altre pla el que pugui donar de si la taula de diàleg, creada per abordar el fons del conflicte català.

En la llista d’avui, la Generalita­t veu prioritari que la Moncloa retiri el recurs contra la llei catalana de lloguers i que compleixi els compromiso­s adquirits en el finançamen­t dels Mossos o la llei de Dependènci­a. Són només dos aspectes dels molts que es tractaran. L’acumulació de carpetes pendents indica el temps perdut fins avui. El Govern Aragonès va a la cita amb la voluntat d’encarrilar també temes perennes en la relació amb Madrid, com el traspàs de la gestió del port i de l’aeroport de Barcelona. D’altra banda, entre els incomplime­nts, destaca el relacionat amb la disposició addicional tercera de l’Estatut i el reconeixem­ent del Govern espanyol del dèficit inversor en infraestru­ctures en territori català. Les dues parts reconeixen que caldran més reunions bilaterals per passar de les bones intencions als fets, així com fluïdesa entre ministeris i conselleri­es per teixir coincidènc­ies. Esperem que s’anunciïn avui èxits concrets en benefici de tots els catalans.c

Caldran més reunions bilaterals per passar de les bones intencions als fets

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain