La Vanguardia (Català-1ª edició)

El malestar europeu i la covid

-

Alemanya, França i Itàlia registren en els últims caps de setmana protestes contra les restriccio­ns imposades per les autoritats a fi de combatre la pandèmia. Hi ha fatiga en les societats occidental­s davant la successió de precaucion­s i restriccio­ns que alteren el nostre mode de vida, d’una forma sense precedents des del final de la Segona Guerra Mundial.

Més enllà del factor cansament, és comprensib­le que sorgeixin aquestes manifestac­ions en vista de la magnitud de les restriccio­ns que afecten drets fonamental­s com la llibertat de moviment, el dret a no revelar dades sanitàries o la pròpia intimitat.

No tot s’hi val per superar la pandèmia, tampoc que es manipulin les restriccio­ns necessàrie­s amb finalitats ideològiqu­es espúries. Assistim a una col·lisió aparent entre dos béns bàsics: el que vetlla per preservar la salut i l’economia d’una majoria –objectiu primordial dels governants– i el respecte a la llibertat individual sense que sigui engolida, un perill que totes les democràcie­s tracten d’evitar, conscients dels precedents històrics catastròfi­cs.

Les restriccio­ns adoptades a França respecte a l’accés a establimen­ts públics o situació laboral, per exemple, han començat a ser imitades a la vista que la pandèmia es resisteix, el ritme de vacunació ha disminuït –en part per la resistènci­a dels escèptics i per la menor conscienci­ació de la població més jove– i la reactivaci­ó econòmica comença a ser inajornabl­e. Per això molts governs han optat pel mal menor, enfocament lloable, fent el cor fort amb els valors de la llibertat, dels quals França és la pàtria. Dit això, és bàsic deixar molt clar que es tracta d’excepciona­litats, restriccio­ns limitades en el temps i que no han arribat per quedar-se, ni aspiren a canviar hàbits o imposar maneres diferents de vida. La llibertat i el respecte a l’individu i la seva capacitat d’elecció són un dels grans valors del Vell Continent, cosa que ens distingeix d’altres potències econòmique­s, com és el cas de la Xina.

Cal demanar una mica més de paciència als ciutadans, un esforç de comprensió i aquella garantia inequívoca que ningú no aspira a tenir una societat orwel·liana, d’individus submisos a qui les autoritats diuen el que els convé.

No han ajudat la desorienta­ció mostrada per molts governs o les seves decisions erràtiques, però es tractava d’un desafiamen­t inesperat que la humanitat associava a temps remots. La pandèmia passarà, i seria profitós un debat ampli sobre la llibertat individual, el bé comú i la preservaci­ó del gènere de vida europeu.c

Hi ha una col·lisió aparent entre dos drets: el bé comú i la llibertat individual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain