La Vanguardia (Català-1ª edició)

En favor de l’alegria racional

- Andreu Mas-Colell

La Sagrera i Glòries per acabar, l’L9 del metro fent via a un ritme pausat, el nou Clínic empantanat en la discussió sobre on fer-lo. Això només a Barcelona. Preguntem-nos: estem impulsant els projectes públics d’infraestru­ctures al ritme d’acabament més adequat per les necessitat­s i les oportunita­ts del moment?

La resposta no és fàcil, encara que des del punt de vista dels principis el criteri és clar: un projecte ben definit que en el moment zero s’ha decidit que val la pena, en el sentit que genera beneficis superiors als costos, s’ha d’executar, minimitzan­t els costos de construcci­ó però tenint en compte que no disposar del seu ús durant tot un any és un cost. És a dir, fer-lo en dos anys en comptes d’un, o en tres en comptes de dos, només està justificat si el ritme més tranquil porta un estalvi del cost de construcci­ó que supera el benefici social per l’ús perdut al segon any.

El càlcul del cost és, reconeixem-ho, una cosa delicada ja que està necessària­ment lligat al mecanisme de finançamen­t. Hi ha projectes (autopistes de peatge) en què la intenció és que la construcci­ó s’autofinanc­i amb ingressos futurs. Llavors el projecte s’ha de construir a la màxima velocitat compatible amb aquest autofinanç­ament. Però en els projectes que no en tenen la intenció, que són la majoria, hi entra un altre factor: s’han de finançar amb impostos, de cop o per la via d’un endeutamen­t que s’haurà de tornar. Depenent del context fiscal, això podria recomanar una velocitat d’execució que no sigui la màxima possible però sí relativame­nt ràpida.

Aquesta és la teoria. A la pràctica tenim episodis que poden distorsion­ar, possibleme­nt molt i en direccions oposades, aquest quadre. Una són els rampells d’exuberànci­a. Recordem una primera dècada d’aquest segle caracterit­zada per una activitat constructo­ra molt notable, fins i tot frenètica. Tant del sector privat, en la promoció d’habitatges, com del públic, en la d’infraestru­ctures de tota mena. Van ser els temps de l’exuberànci­a irracional (Greenspan dixit) i dels finançamen­ts estructura­ts. La febrada es va iniciar i va prosperar al sector privat, però el públic se’n va encomanar. Era irresistib­le xutar la pilota cap endavant recorrent als crèdits estructura­ts extrapress­upostaris. En si mateix això no és dolent. Potser sense la crisi que va venir, conseqüènc­ia de la bombolla privada, els projectes iniciats s’haurien pogut finalitzar al ritme previst. Però amb la crisi vam quedar atrapats, i hem hagut de patir la pèrdua que represente­n, per exemple, els recursos literalmen­t enterrats de l’L9. Així hem après que és bo controlar els estats d’ànim saturats d’adrenalina.

La distorsió oposada la vivim des de la crisi del 2008. En part perquè primer ens ho va imposar Europa, i en part perquè després hem interiorit­zat un tarannà d’extrema prudència, hem basculat cap a un règim de finançamen­t d’infraestru­ctures sense recórrer al crèdit: les obres es fan al ritme que permeten els pressupost­os del finançador públic i, com que de projectes vàlids i ben definits no en falten, el que acabem veient són molts projectes iniciats (no necessària­ment encara en obres) progressan­t a pas de tortuga. Confesso que la motivació per a aquest article va ser llegir que si tot va bé la Model la tindrem reconverti­da no abans del 2030.

Crec que hauríem de moure’ns cap a un equilibri que doni més pes a la rapidesa. La Unió Europea ho ha fet. S’ha mogut –ja veurem fins quan– cap a una actitud més tolerant amb l’endeutamen­t pressupost­ari i, m’atreveixo a dir, amb l’endeutamen­t extrapress­upostari per la via de la intermedia­ció privada o semipúblic­a (del BEI, per exemple). Tinguem present que ben bé la meitat dels Next Generation seran crèdits. D’altra banda, però amb la mateixa arrel, aquests són temps de tipus d’interès molt favorables. Tot empeny en la direcció de basar-se en el crèdit per a projectes vàlids, a fi i efecte de poder-los endegar però també de completarl­os en períodes relativame­nt curts. No voldria que tornéssim a l’exuberànci­a irracional, però crec que una mica més d’alegria racional seria indicada.

Històricam­ent ens ha agradat construir a cop de terminis marcats per grans esdevenime­nts. Potser, si ens els concedeixe­n, ho tornarem a fer amb els Jocs d’hivern. En tot cas, el que ja és segur és que podríem aprofitar que la Unesco i la Unió Internacio­nal d’Arquitecte­s ens acaben de proclamar capital mundial de l’arquitectu­ra l’any 2026 per fer-ne una gran fita. Un avantatge seria que per si mateixa la fita no necessita infraestru­ctures de les que després no sabem què fer-ne. Només demanaria accelerar el ja previst, i una certa cura per la qualitat arquitectò­nica i urbanístic­a. La qual cosa no estaria gens malament.c

Hauríem de moure’ns cap a un equilibri que doni més pes a la rapidesa; la UE ho ha fet

 ?? ANA JIMÉNEZ ??
ANA JIMÉNEZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain