La Vanguardia (Català-1ª edició)

La imaginació i el seu poder

- Fèlix Riera

Hi ha dos tipus de persones, les que quan veuen l’horitzó s’hi dirigeixen entrant a l’aigua per atrapar-lo i aquelles que en contemplar-lo veuen despertar la seva imaginació, els seus anhels, la nostàlgia o el reptes. Les societats solen conduirse de la mateixa manera; les que sense cap propòsit se submergeix­en a l’aigua per nedar cap a un horitzó inassolibl­e i les que hi veuen una metàfora/missatge que s’enriqueix amb cada canvi d’intensitat dels raigs de sol.

Les societats que neden fins a l’horitzó, pretenent atrapar-lo, solen acabar ofegant-se. Les societats que són riques i poderoses són les que tenen prou imaginació per veure a l’horitzó els objectius que volen aconseguir. Conrear la imaginació suposa imaginar-se més enllà de les limitacion­s del moment, implica inventar noves realitats, projectar-se més enllà de l’horitzó. Les societats modernes estan tan fascinades per les dades, la precisió i l’exactitud que han començat a prescindir del relat i de la fabulació, tan necessaris per comprendre la realitat. La fractura cada vegada més creixent de la societat amb la imaginació s’observa en veure com aquesta desconnect­a de la seva continuïta­t cultural per abandonar-se a una compulsiva improvisac­ió sense sentit.

Ara que les vacances ens tornen la il·lusió, encara que sigui per una fracció de segon, del control del temps és un bon moment per recuperar forces, gràcies a la lectura, la contemplac­ió i les xerrades amb els nostres amics, i millorar la nostra vida imaginant-la diferent de com la vivim. La confusió vital que s’experiment­a durant tot l’any té molt a veure amb les falses certeses que es construeix­en per mantenir-se a flor d’aigua per por d’imaginar que tot podria ser diferent. Si un s’obre a la imaginació, es connecta a la memòria, totes dues indissolub­les, i busca en els sentits aquesta via d’expressió que s’ha anat afeblint durant els llargs mesos de treball diari.

La imaginació permet a les societats no cometre l’error de convertir l’horitzó que contemplen des de la riba en una nova ruta turística per fotografia­r.c

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain