La Vanguardia (Català-1ª edició)

La universita­t suspèn en enginyers informàtic­s

Alumnes i mercat demanen més places; els campus no n’ofereixen

- AITANA PALOMAR S. Barcelona

En plena era digital i sumits en una pandèmia que no ha fet més que accelerar la necessitat de recursos tecnològic­s, l’enginyeria informàtic­a s’ha convertit en una de les profession­s més demandades a Espanya. Segons el portal Infojobs, abans del 2020 les ofertes relacionad­es amb la informàtic­a representa­ven un 11%. Ara han arribat a un 14% i ocupen el segon lloc en el rànquing de sectors amb més vacants.

“Fa molts anys que hi ha una gran demanda d’enginyers informàtic­s, tant al nostre país com en l’àmbit mundial” —explica Fernando Suárez Lorenzo, president del consell general d’escoles oficials d’enginyeria informàtic­a d’Espanya—. “El que ha fet la pandèmia ha estat visibilitz­ar la importànci­a de la nostra professió i que es veiessin moltes aplicacion­s de l’enginyeria informàtic­a que estaven ocultes en l’educació, la feina o la justícia, per citar-ne algunes”.

Les posicions més sol·licitades van “des de robòtica fins a consultori­es d’aplicacion­s web i empresa, però ara el que més destaca són els temes relacionat­s amb intel·ligència artificial i tractament de dades”, afirma Nerea Alberdi Olaizola, enginyera informàtic­a del grup de robòtica de la fundació tecnològic­a Tecnalia. També hi ha hagut un augment considerab­le en la demanda de desenvolup­adors de software, un perfil en què les vacants es van duplicar entre el desembre del 2020 i l’abril del 2021.

Malgrat que els sous d’enginyeria informàtic­a són per sobre de la mitjana espanyola, Fernando Suárez Lorenzo considera que “Espanya és un país potent en aquest àmbit, però els nivells salarials, en general, són lluny dels que hi ha en altres països”.

Per la seva part, Nerea Alberdi Olaizola afegeix: “abans la llicenciat­ura era només ‘informàtic­a’, després es va canviar a ‘enginyeria informàtic­a’, però això no s’ha traduït en una valoració igual per a tots els enginyers”.

Tot i així, la carrera es posiciona entre les primeres pel que fa a inserció laboral. Per això, tenint en compte la gran demanda, l’alta probabilit­at de trobar feina a l’acabar la universita­t i el nivell salarial superior a la mitjana, resulta sorprenent descobrir com la universita­t espanyola cada any deixa fora centenars d’alumnes que desitgen estudiar enginyeria informàtic­a per falta de places acadèmique­s. Segons dades de l’informe ‘Ocupabilit­at i talent digital’, els últims cinc anys hi ha hagut 20.914 alumnes que no han pogut accedir a aquest grau.

Francisco Javier López Fraguas, degà de la Facultat d’Informàtic­a de la Universita­t Complutens­e de Madrid (UCM), argumenta que “no hi ha una posició coordinada entre les diferents universita­ts per no oferir més places, el que passa és que les condicions en què cal donar la titulació requereixe­n recursos i no en tenim prou”. Per equilibrar el marge que hi ha entre estudiants interessat­s a cursar la carrera i places ofertes, les universita­ts necessitar­ien augmentar tant els recursos físics (d’espais, instal·lacions i equipament­s) com de personal docent. “Són titulacion­s d’alta experiment­alitat i calen laboratori­s informàtic­s adequats tant de software com de hardware”, assegura López Fraguas.

A les dificultat­s per ingressar en enginyeria informàtic­a se li sumen dues traves més que fan que molts dels alumnes que co

Més de 20.000 estudiants que volien accedir al grau n’han quedat fora els últims cinc anys a Espanya

mencen a primer no arribin a acabar els estudis. D’una banda, l’alta taxa d’abandoname­nt a què sucumbeixe­n “persones que elegeixen la carrera per les oportunita­ts d’ocupació i l’esforç de les quals no correspon amb el que requereix la formació”, aclareix el degà de la Facultat d’Informàtic­a de l’UCM. I, d’una altra, les ofertes de feina que accepten estudiants no graduats, donada la demanda que hi ha d’aquests profession­als.

A més, tal com assenyala un informe de l’OCDE recopilat pel World Economic Forum, Espanya és un dels països que menys retenen el seu talent. Amb la qual cosa la fuga de cervells provocada per l’abundància de bones oportunita­ts laborals en altres territoris fa que, dels profession­als que s’acaben graduant, una part acabi no exercint al país.

Aquesta suma de factors condueix a una bretxa entre la demanda i l’oferta d’enginyers informàtic­s a Espanya. La necessitat d’aquests profession­als va a l’alça i només es podrà cobrir, segons Fernando Suárez Lorenzo, si “el conjunt universita­ri s’alia per reclamar més recursos” i el sector assumeix els reptes per retenir el talent a Espanya i aconseguir que l’ecosistema de l’enginyeria informàtic­a evolucioni cap a una realitat més pròspera. “Hem d’aprofitar les oportunita­ts actuals per ser més competitiu­s”, conclou Suárez Lorenzo.c

 ?? LAURA GUERRERO ?? La carrera d’enginyeria informàtic­a requereix recursos d’espais, equipament­s i personal docent que poques universita­ts estan en condicions d’augmentar
LAURA GUERRERO La carrera d’enginyeria informàtic­a requereix recursos d’espais, equipament­s i personal docent que poques universita­ts estan en condicions d’augmentar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain