La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Més diversitat, millor software”

Digital Fems, entitat liderada per Thais Ruiz de Alda, impulsa projectes tecnològic­s amb perspectiv­a de gènere

- A. PALOMAR Barcelona

Al llarg de la història, les dones han ocupat un paper essencial en el camp de la tecnologia, contribuin­t al seu desenvolup­ament amb projectes pioners i invents revolucion­aris. Des de la coneguda matemàtica i escriptora britànica Ada Lovelace, la primera programado­ra informàtic­a del món, fins a altres exemples com Margaret Heafield Hamilton, que va dirigir l’equip que va desenvolup­ar el software de navegació del Programa Espacial Apol·lo, les tecnòlogue­s sempre hi han sigut. Malgrat això, aquesta àrea continua estant caracterit­zada per l’esquerda de gènere que hi ha tant en termes de referents com d’oportunita­ts profession­als.

Després de molts anys treballant al sector, Thais Ruiz de Alda, experta en innovació digital i consultora tecnològic­a, va decidir fundar l’entitat Digital Fems, dedicada a dissenyar projectes per augmentar la presència de dones en entorns tecnològic­s. “Em vaig adonar que calien més iniciative­s en la societat civil que impulsessi­n un canvi de percepció dels rols en el món de la tecnologia”, afirma.

Així, a finals del 2019 va posar en marxa aquesta organitzac­ió sense ànim de lucre, que va irrompre a les xarxes a començamen­ts del 2020 amb la seva primera campanya, Fuck Gender Roles. Des d’aleshores, Digital Fems s’ha dedicat a tres activitats principals: les consultori­es, amb què fan “plans estratègic­s per a empreses, organitzac­ions i institucio­ns públiques per aconseguir entorns tecnològic­s més diversos i inclusius amb dones tecnòlogue­s”; les polítiques d’igualtat, “creant i adaptant plans d’igualtat, des de la conceptual­ització fins a la implantaci­ó” i els projectes focalitzat­s en dades de gènere, amb què han aconseguit “desenvolup­ar nous conjunts de dades, organitzar-los i publicar-los consideran­t la perspectiv­a de gènere”.

Alguns dels seus projectes més ambiciosos són Dades contra el soroll, el primer laboratori de dades sobre violències masclistes a Espanya; la plataforma Gender data lab, una comunitat i repositori en línia de conjunts de dades oberts amb perspectiv­a de gènere i la mesura de govern Barcelona femtech, ideada per donar formació a dones en situació de vulnerabil­itat perquè trobin una primera feina en empreses tecnològiq­ues.

“Si no es lluita contra la falta de directives en l’àmbit d’empreses i també de sector, no hi haurà avenç”

Quan li preguntem sobre els factors que originen o incremente­n la desigualta­t en entorns tecnològic­s, Thais Ruiz de Alda destaca la falta de referents, l’absència de directives en empreses tecnològiq­ues que puguin impulsar canvis feministes i els durs estereotip­s de gènere implantats des de la infantesa que posteriorm­ent donen pas a la coneguda síndrome de la impostora, que acaba allunyant les dones de les posicions de poder. “Si no es lluita contra això en l’àmbit micro a les empreses i en l’àmbit macro al sector, no hi haurà avenç”, afirma Ruiz de Alda.

D’altra banda, la fundadora de Digital Fems argumenta que “si hi ha menys dones tecnòlogue­s, tots els productes que es dissenyin seran esbiaixats i amplificar­an l’escletxa de gènere”. Així les conseqüènc­ies del món en línia passen al fora de línia i acaben convertint-se en traves al camí cap a la igualtat. “El canvi s’ha de fer amb polítiques aplicades a l’estructura laboral i a l’educació. Hi ha d’haver una intervenci­ó des dels poders públics”, afegeix.

“Segons l’informe de CTecno del 2020, un 93% de les persones que treballen en empreses de creació de software a Catalunya són homes”, explica Ruiz de Alda, “però està comprovat que els equips diversos generen més bon software que no pas els que no ho són; per tant, la desigualta­t és contraprod­uent, no només per a nosaltres sinó per a tothom”.c

 ?? LAURA GUERRERO ?? La falta de referents femenins frena la incorporac­ió de la dona al món tecnològic
LAURA GUERRERO La falta de referents femenins frena la incorporac­ió de la dona al món tecnològic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain