La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nòmada digital: privilegi o fals descans?

Endur-se la feina al lloc de vacances augmenta el risc d’esgotament emocional per hiperconne­xió

- MAYTE RIUS Barcelona

El teletrebal­l, taula de salvació per a moltes empreses i profession­als durant el confinamen­t i els pitjors mesos de la pandèmia (vegeu les dades al gràfic), ha intensific­at algunes tendències laborals, com el workation –la suma dels termes anglesos work (feina) i vacation (vacances)– i els nòmades digitals. Sobretot aquests mesos estivals, moltes persones opten per endur-se la feina al lloc de vacances, seduïts per la possibilit­at de canviar d’escenari i treballar des del camp, la platja o la piscina. Sempre és més agradable treballar mirant el mar o escoltant el cant dels ocells que veient el mateix edifici de sempre i amb el soroll del trànsit de fons.

Ara bé, alerten alguns psicòlegs i experts en productivi­tat laboral, ajuntar la feina amb el lleure i amb un escenari més relaxant és una arma de doble tall: es pot traduir en una qualitat de vida més bona o bé pot aniquilar les fronteres entre la vida profession­al i la personal, entre la real i la virtual, cosa que repercutei­x tant en la salut física com mental.

“Associar la feina a un espai agradable, vinculat a temps de qualitat i de lleure, influeix directamen­t en la motivació, en les ganes de treballar i en la vinculació amb el que s’està fent, i això afecta directamen­t la productivi­tat”, explica Manel Fernández Jaria, coach de benestar en la feina i professor dels estudis d’Economia i Empresa de la UOC. Però, alhora, subratlla que cal aprendre a treballar de manera remota perquè “el teletrebal­l també té arestes que poden conduir a l’estrès i a l’esgotament emocional fruit de la hiperconne­xió”.

En aquesta mateixa línia s’expressa la psicòloga Gabriela Paoli, autora del llibre Salud digital: claves para un uso saludable de la tecnología. “La societat en què vivim ens empeny a estar sempre disponible­s, gairebé esclavitza­ts amb la nostra presència remota, i treballar des de la platja pot causar-te una falsa sensació de descans o de menys estrès però, en realitat, si no et planifique­s bé, ni gaudeixes de la platja ni treballes al cent per cent”, alerta.

Fernández Jaria i Paoli coincideix­en que el workation ,com qualsevol canvi, requereix un procés d’adaptació i crear una nova rutina. “Cal generar rutines perquè el cervell interpreti com treballare­m a partir d’ara, i posar atenció en la gestió del temps, deixar ben definit amb l’empresa (i també amb l’entorn personal) els períodes en què s’estarà disponible”, indica el coach de benestar a la feina.

Per Paoli, aconseguir que la feina des del lloc de vacances no se’ns giri en contra depèn tant de factors relacionat­s amb l’empresa –que garanteixi el dret a la desconnexi­ó digital– com d’aspectes individual­s, com la personalit­at de cadascú. “Hi ha persones molt perfeccion­istes, o amb baixa autoestima, que donen una gran importànci­a a la feina, que necessiten tenir-ho tot controlat i que s’hi aboquen; estan sempre disponible­s, hi inverteixe­n molta energia sense tenir en compte que això afecta la productivi­tat, ja que la productivi­tat no està tan relacionad­a amb les hores dedicades sinó amb un cervell descansat i clar”, diu la psicòloga.

I remarca que perquè ser un nòmada digital resulti beneficiós és important exercir autocontro­l i saber gestionar el temps, no deixar-se pressionar per comentaris de caps o de companys, programar el temps de feina però també el de descans, en què és bo deixar tots els dispositiu­s digitals en mode avió, per desconnect­ar. Perquè, tal com apunta Fernández Jaria, “de vegades la gent prova de justificar la falta de presència a l’oficina amb hiperconne­xió, quan en realitat la base del teletrebal­l ha de ser flexibilit­at, confiança i compromís”. Sobre aquesta base, i amb una bona rutina, emfatitza el coach , “el workation compensa”.c

Manel Fernández: “Cal deixar definits amb l’empresa els períodes que estarem disponible­s”

 ?? WSFURLAN / GETTY ?? El teletrebal­l facilita que moltes persones s’enduguin les tasques a la piscina, la platja o la muntanya
WSFURLAN / GETTY El teletrebal­l facilita que moltes persones s’enduguin les tasques a la piscina, la platja o la muntanya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain