La Vanguardia (Català-1ª edició)

CLAUS PER DESCONNECT­AR DE DEBÒ QUAN ES TELETREBAL­LA

-

El primer pas perquè el teletrebal­l no provoqui una hiperconne­xió, explica Manel Fernández Jaria, és establir un acord clar amb l’empresa sobre allò que s’espera del treballado­r per dissenyar una rutina segons uns objectius. Cada persona ha de trobar la rutina que li vagi més bé, però Fernández Jaria i Gabriela Paoli donen algunes pautes clau per tenir èxit.

Crear un espai de treball agradable i diferencia­t.

“És important posar límits tant físics com temporals a la feina; si hi ha una habitació de despatx que es pugui tancar la porta en acabat de la feina, perfecte. Si no, es pot fer servir una capsa per ficar-hi tot el material d’oficina i desar-la al final de la jornada”, exemplific­a Paoli.

Engegar el dia ‘on’

Establir una rutina matinal per activar-se: un passeig, la dutxa, esmorzar, airejar l’àrea de treball...

I tan important com ajustar-se a un horari és deixar la jornada planificad­a i organitzad­a el dia abans per evitar sorpreses i per resoldre les tasques importants, les que afecten els resultats, les primeres hores, les més productive­s. D’altres, com revisar missatges, contestar trucades o organitzar documentac­ió es poden deixar per al final o les hores amb més interferèn­cies.

Començar ben aviat

Si es té família, el consell de Fernández Jaria és “començar molt aviat, abans que el món es mogui, perquè en dues o tres hores es pot ser ultraprodu­ctiu i resoldre tot el que sigui important”.

Treballar per blocs

S’han de diferencia­r les tasques importants de les immediates, no posposar les primeres, i dedicar cada franja horària a una tasca, sense barrejarle­s en cap moment.

Gestionar el descans

Fora del temps que hom s’ha compromès a estar disponible amb l’empresa, és important la desconnexi­ó. No només retirar els estris de la feina, sinó deixar el telèfon en mode avió, sense notificaci­ons, i, si cal, facilitar un fix o un altre mòbil als parents i amics, o programar un missatge automàtic. “És important no alternar el descans amb contestar correus o whatsaps, perquè això posa el cervell en mode feina”, diu Paoli, que aconsella programar el temps lliure, marcar-se activitats, com es fa amb l’agenda profession­al “per tenir la sensació que s’aprofita el lleure i no patir el malestar de no saber què fer o enganxar-se als dispositiu­s tecnològic­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain