La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona i Madrid afronten el problema per vies oposades

-

180.000 euros per assetjamen­t immobiliar­i i a més obligada a cobrar un lloguer social als llogaters. “Ells pagaven 850 euros, si la propietat s’hagués assegut a negociar i hagués acceptat fer les reformes que ells reclamaven, ara estaria probableme­nt cobrant un lloguer de 900, en lloc dels 265 imposats pel jutge”, diu Palomera.

“Cal tenir en compte que la problemàti­ca no és igual a tot arreu. Algunes comunitats han legislat molt menys, però és que la seva situació és a anys llum de Madrid i Barcelona, on hi ha situació de veritable emergència habitacion­al”, relativitz­a Yoldi, que al capdavant de l’Observator­i Basc d’Habitatge realitza anàlisis comparativ­es entre comunitats autònomes. És el cas d’Astúries, assenyala. No té llei, però la seva administra­ció té recursos per atendre les seves necessitat­s.

Madrid “té una problemàti­ca enorme, només comparable amb la de Barcelona, però el seu plantejame­nt és una política absolutame­nt liberal, en la qual amb prou feines hi ha intervenci­ó pública. És més, ha fet enrere la poca que tenia, ha venut propietat pública i aprovat polítiques molt generoses amb la propietat privada”. Després de la seva aclaparado­ra victòria electoral, Isabel Díaz Ayuso acaba de modificar la llei del terra per impulsar la inversió, però els seus detractors l’acusen de donar barra lliure als promotors i tornar en el pitjor dels casos dels dies de la bombolla.

Que l’habitatge és un terreny explosiu ho demostra una xifra: des del 2013, el Govern espanyol ha presentat 14 recursos davant el Tribunal Constituci­onal (TC), ja fos per invasió de competènci­es o atemptar contra la propietat privada. Tots els recursos van ser presentats pel PP, menys l’últim contra la llei catalana del 2020, del Govern Sánchez.

Andalusia, Navarra, les Canàries, València, País Basc, Múrcia, Extremadur­a, Aragó i Catalunya (quatre vegades) han vist impugnades les seves iniciative­s. Sovint, tombades. “La doctrina del TC sobre els drets socials en general, i en particular sobre l’habitatge, és més aviat regressiva i no n’afavoreix el desenvolup­ament ni efectivita­t”, lamenta Vaquer.

Les coses, tot i això, s’han mogut, apunta Caicedo. El martelleig de les autonomies ha obligat el TC a suavitzar els seus postulats. El 2013 Andalusia (llavors a mans socialiste­s) va aprovar per decret l’expropiaci­ó temporal forçosa d’habitatges buits als bancs, que el PP va recórrer. “La sentència, desfavorab­le, arriba el 2015. En aquell moment, el Tribunal analitza la llei navarresa del 2013. I, mentre prepara la sentència, arriben les lleis catalana, basca i aragonesa. A les sentències del 2018, el TC matisa substancia­lment la seva posició, i té molt a veure que ja són algunes les autonomies que han aprovat lleis en la mateixa direcció”, interpreta aquesta constituci­onalista.

Una llei estatal serviria per donar seguretat jurídica a autonomies com Catalunya, les lleis de la qual han patit impugnacio­ns constants, assenyala Carme Trilla, que va ser secretària de Vivienda de la Generalita­t i artífex de la llei del 2007. També permetria, afegeix, establir un mínim comú de totes les comunitats autònomes. “A Catalunya la llei estatal poca cosa li representa­rà, el que farà és recollir molts temes que aquí ja tenim des de fa anys. Però marcarà un llistó bàsic per als ciutadans on no s’ha legislat”.

“És molt important tenir un marc comú i estable que doti de seguretat jurídica el lloguer. Les diferèncie­s entre territoris causen confusió i generen desconfian­ça en propietari­s i inversors; cosa que pot redundar que el mercat no desenvolup­i l’oferta necessària, sobretot en el rang de preus assequible­s”, explica Beatriz Toribio, directora general de l’Associació de Propietari­s de Vivenda de Lloguer. Critica que “mentre algunes comunitats han apostat per mecanismes ineficaços com ara el control de preus o l’expropiaci­ó a grans tenidors, altres territoris han escollit la via del desenvolup­ament de l’oferta amb la col·laboració publicopri­vada. Aquesta és la via per la qual hem d’apostar “.

Des del 2013, el Govern espanyol va recórrer 14 vegades al TC per defensar competènci­es o la propietat privada

Trilla creu que seria un error que Podem i PSOE negociessi­n d’esquena al PP. “Si no és una llei d’ampli consens no servirà de res, serà impugnada i la batalla continuarà. I això causa incertesa. Els inversors se’n van i els llogaters també en surten perjudicat­s”, adverteix l’experta.

També la lluita contra els desnonamen­ts depèn d’una llei estatal, la d’enjudiciam­ent civil . “Ha d’actualitza­r-se i convergir amb Europa. Mentre allà s’avança perquè els tribunals facin una ponderació de drets, aquí tenim una de les lleis més garantiste­s amb la propietat. Els mateixos jutges ens ho diuen: estan obligats a executar-los sense mirar la lletra petita”, lamenta Palomera.

 ??  ?? FONTS: INE, Societat de Taxació i elaboració pròpia
LA VANGUARDIA
FONTS: INE, Societat de Taxació i elaboració pròpia LA VANGUARDIA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain