La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vacances reials a Mallorca

Els Reis i les seves filles s’instal·len uns dies al palau de Marivent

- MARIÁNGELA­LCAZAR Palma

Les vacances reials no són del tot autèntique­s. Els Reis i les seves filles, la princesa Elionor i la infanta Sofia es van instal·lar ahir a la seva residència de Son Vent, situada al complex de Marivent, on s’hi estaran fins a mitjans de la setmana que ve, alternant activitats privades amb aparicions públiques i agenda oficial.

La família habita les antigues dependènci­es de la comandànci­a naval de Portopí que, el 1992, van ser cedides pel ministeri de Defensa al Govern Balear per assegurar-se que el llavors príncep d’Astúries continuari­a elegint, una vegada casat, Mallorca com a residència d’estiu. Felip de Borbó no va ocupar la casa fins a l’estiu del 2004 quan, després del seu casament, es va instal·lar amb la reina Letícia, mentre els llavors reis, Joan Carles i Sofia, continuave­n ocupant l’edifici principal. Ara, a més del despatx del Rei hi viu durant l’estiu la reina Sofia, acompanyad­a de la seva germana Irene. Ni rastre de les infantes Elena i Cristina.

El pla de vacances dels actuals

El Rei competirà en alguna de les proves de les regates en què es disputa la Copa del Rei Mapfre de Vela

Reis, que ja el van dissenyar abans de ser-ho, no és el mateix que el dels seus antecessor­s. Durant anys, Marivent era la Zarzuela d’estiu i per la residència reial igual passaven, per despatxar amb el cap de l’Estat, els successius presidents del Govern central que es practicava la denominada diplomàcia d’estiu. Reis i prínceps, com els de Gal·les, presidents i personalit­ats internacio­nals traspuaven a Mallorca convidats per Joan Carles i Sofia. A més de la participac­ió de gairebé tota la família reial en les regates de la Copa del Rei.

Des del 2014, amb Felip i Letícia de titulars, Marivent va passar a ser el lloc de les vacances oficials, mentre la parella reial es reservava, ja fora de l’illa i en llocs que no s’han fet mai públics, el seu període de descans privat.

Durant aquesta setmana, el Rei alternarà actes oficials amb la seva participac­ió en la Copa del Rei Mapfre. Ahir, al costat de la resta de la tripulació de l’Aifos, el veler de l’Armada en què competeix, Felip de Borbó va estar entrenant, tot i que només se’l va poder fotografia­r en alta mar. La prova nàutica, que l’any passat no va tenir lloc a causa de la pandèmia, es torna a celebrar fins dissabte vinent a la badia de Palma, però el Rei no hi participar­à tots els dies. De les 39 edicions, Felip de Borbó hi ha participat en 34 ocasions, a bord de l’Aifos i també del CAM però a diferència del Bribón, que patronejav­a el rei Joan Carles, els diferents velers en els què ha competit Felip de Borbó no han guanyat mai el trofeu.

Ahir, després de la jornada d’entrenamen­ts, la tripulació de l’Aifos, que havia partit de la base naval de Portopí on va tornar el Rei, va atracar després en un dels pantalans del club nàutic de Palma des d’on avui començaran oficialmen­t les proves. Avui el Rei s’incorporar­à a la regata després de rebre, al palau de l’Almudaina, les autoritats balears i demà serà absent de la competició, ja que tindrà lloc el despatx amb el president del Govern, Pedro Sánchez.

Ahir a la nit es va veure en públic la reina Letícia, que va acudir a la clausura de l’Atlàntida Film Festival que va tenir lloc al centre cultural La Misericòrd­ia de Palma. Com a padrina del certamen li va tocar lliurar els premis a dos britànics: l’actriu Judi Dench i el director Stephen Frears.

Per veure la princesa Elionor i la infanta Sofia caldrà esperar fins dimecres quan, en companyia dels seus pares, facin una excursió a la serra de Tramuntana, al nord de l’illa, on visitaran el Centre d’interpreta­ció del paratge natural i el Santuari de la Verge de Lluc.c

Tota la família té prevista una excursió a la serra de Tramuntana i el monestir de Lluc

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain