La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els instants i els anys

Garry Winogrand i Nicholas Nixon protagonit­zen un diàleg fotogràfic al centre KBr

- JUAN BUFILL

Quan la Fundació Mapfre va presentar la seva programaci­ó, em va estranyar la reiteració que semblava que significav­en les exposicion­s de Garry Winogrand i de Nicholas Nixon, dos fotògrafs que ja havien estat objecte de diverses mostres importants a Barcelona. Vaig pensar en aquelles reflexions de Buñuel sobre la importànci­a que Espanya sol concedir als autors dels Estats Units, mentre s’ignora alguns espanyols que són millors (ell citava Galdós). Deia Buñuel que tot és una qüestió de canons. Qui té el poder decideix els qui són importants i els qui són oblidables en les arts i les lletres, a escala internacio­nal. La figura es diu colonialis­me cultural.

Tot i això, un cop visitades les dues mostres del centre KBr (fins al 5 de setembre), he de reconèixer que té tot el sentit programar simultània­ment les exposicion­s de Winogrand i Nixon. No sé si la coincidènc­ia és intenciona­da o no, però visitar les dues mostres, una després de l’altra, és una experiènci­a que pot suscitar unes quantes reflexions entorn de la fotografia i el temps, l’instant i la durada, l’aparició i l’existència, la imatge i l’aparença. I que fins i tot convida a un debat sobre les diferents possibilit­ats i els límits de la fotografia com a mitjà de representa­ció.

Garry Winogrand (19281984) va ser durant els anys seixanta i setanta un dels tres fotògrafs més defensats per John Szarkowsky -director del departamen­t de fotografia del

MoMA de Nova York-, juntament amb Diane Arbus i Lee Friedlande­r. Va ser una espècie de campió de la instantàni­a i del tret fotogràfic compulsiu. Feia milers de fotos que després moltes vegades no mirava, i, sovint, ni tan sols revelava els rodets. La seva era una necessitat semblant a la gana i la set i la major part de les seves preses eren exemples de street photograph­y, fotografia de carrer.

Winogrand és el fotògraf veloç, el vianant reporter de la vida moderna americana, primer novaiorque­sa, després també

Visitar les dues mostres, una després de l’altra, suscita unes quantes reflexions

–gràcies a tres beques Guggenheim­d’altres llocs, com Califòrnia i Texas, que li van donar molt joc. El gran angular li permetia incloure diversos centres d’atenció en un sol enquadrame­nt, i, a més, la profundita­t de camp més gran li facilitava enfocar ràpidament les seves figures, generalmen­t persones de passada, en moviment.

Entre les fotografie­s més destacable­s d’aquesta mostra cal citar la dels nens en una casa al desert de Nou Mèxic, amb un tricicle caigut (1957), la de la mona emprenyada viatjant en un descapotab­le pel barri més luxós de Nova York (1959), la de JF Kennedy d’esquena i amb rostre només televisiu (1960), la de l’home en un zoo que sembla que sigui un llop per a la seva dona (1962), la d’una dona al costat del seu cotxàs i la seva casa a Califòrnia (1964), i també d’altres de més estranyes fetes a Texas: el bar de les siluetes blanques i les cadires clares (1964) i la parella que balla en un paisatge aparentmen­t despoblat (1977). Una novetat d’aquesta selecció és que inclou fotos en color. En general són menys rigoroses que les de blanc i negre, però en destaquen algunes, com White Sands National Park (1964).

Els retrats que configuren la sèrie més coneguda de Nicholas Nixon (1947) signifique­n tot el contrari que les fotos de Winogrand. No són instantàni­es en paisatges socials amb figures en acció. El seu primer tema és el pas del temps, l’edat, el deterioram­ent dels cossos. El que veiem a Les germanes Brown 1975-2020 és com maduren i envelleixe­n any rere any quatre dones que el 1975 tenien entre 15 i 25 anys d’edat. Al ser retrats amb posat i sense context, són un registre principalm­ent fisonòmic, tot i que inclouen elements afectius: les germanes semblen que es porten bé. Però alguna cosa falla o falta.

En aquestes fotografie­s l’adolescènc­ia sembla un estat superior i la maduresa un estat inferior. Tot i això, si poguéssim escoltar paraules i converses, l’etapa de maduresa ens semblaria molt més interessan­t. Però això no ho fa la fotografia, sinó altres arts com el cinema i el vídeo. O la literatura.c

 ?? GARRY WINOGRAND ARCHIVE ?? Street photograph­y. White Sands National Park (1964), fotografia en color del campió de la instantàni­a Garry Winogrand
GARRY WINOGRAND ARCHIVE Street photograph­y. White Sands National Park (1964), fotografia en color del campió de la instantàni­a Garry Winogrand
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain