La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Sens dubte, això no és just”

- SERGIO HEREDIA Tòquio. Enviat especial

Els especialis­tes espanyols carreguen contra el Comitè Olímpic Internacio­nal; l’organisme ha autoritzat la participac­ió de Laurel Hubbard, una halter trans, en el concurs olímpic femení

L’organitzac­ió de Tòquio 2020 es despista un instant i per allà se’ls cola Luca Bruno.

Luca Bruno és fotògraf i ha fet la imatge que il·lustra aquesta història. Es tracta d’un retrat robat. No abunden les imatges d’entrenamen­ts, a Tòquio.

Si algú vol parlar amb un esportista, que recorri al Zoom.

I si algú el vol retratar, haurà de ser creatiu.

A la foto hi veiem Laurel Hubbard (43) entrenant-se a les entranyes del Pavelló Olímpic de l’Halterofíl­ia.

La presència de Laurel Hubbard al lloc, movent centenars de quilos, revolta la comunitat de l’halterofíl­ia, que no comparteix la decisió del Comitè Olímpic Neozelandè­s, el mateix que l’havia selecciona­t per a Tòquio 2020, ni la del Comitè Olímpic Internacio­nal (COI), el mateix que l’ha acceptat al quadre femení (+87 quilos, pes màxim entre les dones, la final del qual se celebra aquest matí a les 8.50 h, hora catalana).

El debat altera la comunitat de l’halterofíl­ia perquè abans, fins al 2012, Laurel Hubbard es deia Gavin Hubbard: es tracta del primer esportista trans de la història olímpica.

I avui podria pujar al podi. –És que, definitiva­ment, no és just –ens explica David Sánchez (que ha estat desè a Tòquio, amb 323 quilos, a la final de 73 kg)–. Perquè, com a home, Hubbard no havia aconseguit mai grans coses. Però com a dona té l’avantatge de la feina que ha pogut assimilar quan encara era home.

El 2017, ja convertida en dona, Laurel Hubbard aconseguia la plata als Mundials d’Anaheim (+90 quilos). El 2018 es lesionava greument als Jocs de la Commonweal­th. Es va trencar un braç mentre liderava la prova. El 2019 va aconseguir l’or als Jocs del Pacífic a Samoa. I el 2020 guanyava la Copa del Món a Roma (+87).

–No n’estic del tot al cas, però això és un esport de força. I aquí l’esportista transgèner­e està jugant amb avantatge –diu Andrés Mata, vuitè a la categoria de 81 quilos–: és un greuge per a les dones, una situació desafortun­ada que hem de viure. Suposo que els metges ho han valorat i saben què fan. Però, des del nostre coneixemen­t, sabem que Hubbard s’està benefician­t del guany muscular i ossi que ha generat quan era un home.

Per contrastar la dada, La Vanguardia ja havia conversat fa uns dies amb el doctor Iván Mañero, cirurgià plàstic d’IM Clinic.

Mañero discrepa dels halters espanyols: “Quan van operar Hubbard el van castrar. Va deixar de generar testostero­na. Des d’aleshores obté hormones femenines per via externa, i una simple anàlisi ens demostra que es troba dins dels rangs hormonals. Si la deixen competir és perquè està dins de la normalitat femenina. Des d’un punt de vista científic, cap evidència no demostra que tingui avantatge sobre les dones”, deia Mañero.

–Serà millor que parlin les dones –conclou Marcos Ruiz (competeix demà en +109 quilos).

Lydia Valentín prefereix no mullar-se en el tema. Ella surt a escena avui, a la mateixa hora que Hubbard, tot i que en el pes inferior, de fins a 87 quilos.c

És un greuge per a les dones, però desafortun­adament l’hem de viure” Andrés Mata Halterofil­ista

Si t’has format com un home durant anys, vas al davant muscularme­nt” Marcos Ruiz Halterofil­ista

 ?? LUCA BRUNO / AP ?? Laurel Hubbard durant un entrenamen­t aquests dies a Tòquio
LUCA BRUNO / AP Laurel Hubbard durant un entrenamen­t aquests dies a Tòquio

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain