La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iels japonesos, què?

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Convidats/obligats a viure els seus Jocs de portes endins. Comminats a no sortir al carrer per seguir els esdevenime­nts en ruta, per bé que al triatló es van deixar veure ciutadans al darrere de les tanques. Prohibida la seva presència als estadis. Són els grans perjudicat­s d’aquests Jocs de la pandèmia, els habitants de Tòquio, els que han pagat bona part dels diners destinats a organitzar la cita. Com s’ho estan passant? N’estan gaudint? Si és pels resultats del seu equip, segur que sí. Perquè el Japó aprofita el clàssic efecte amfitrió per trencar motllos. En l’equador dels Jocs ja havien superat el seu rècord d’ors, amb un domini aclaparado­r en el judo, un títol històric en esgrima i bones prestacion­s en la natació. Però entre línies hi continua

Alguns esportiste­s del país organitzad­or han denunciat assetjamen­t a les xarxes socials

havent neguit i desamor. Alguns dels esportiste­s japonesos s’han queixat obertament que pateixen assetjamen­t a les xarxes i que tenen por d’encendre el mòbil després de competir. Alguns per no haver tingut una actuació notable o per haver rendit per sota de les expectativ­es. D’altres simplement perquè han patit crítiques per part de contraris a la celebració dels Jocs. Fins al punt que el COI ha habilitat un telèfon per a tots els competidor­s que se sentin assetjats a les xarxes socials i ho vulguin denunciar. Mentrestan­t, el Japan News, un diari molt a l’estil del Herald Tribune, publicava un editorial en què cridava a no abaixar la guàrdia davant el coronaviru­s en temps de Jocs, si bé aplaudia les mesures que s’estan prenent a la bombolla olímpica i les qualificav­a d’eficaces. L’editorial es publica en anglès i en japonès, amb la curiositat que per sota posa exemples d’expression­s clau del japonès amb el seu equivalent en la llengua de Shakespear­e.

Un simple intent de memoritzar els signes de l’idioma nipó acaba en fracàs. Tot i que es reconeix la idea de provar d’ensenyar-lo.

 ?? JBMARTINEZ ?? Portada del Japan News d’ahir
JBMARTINEZ Portada del Japan News d’ahir
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain