La Vanguardia (Català-1ª edició)

La patronal demana que els ERTO postcovid permetin també suspendre l’ocupació

La CEOE entra en la negociació de la proposta de Treball

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Malgrat la recent temptativa de bloqueig pels canvis en la regulació laboral, la CEOE es va acomiadar fins al setembre en la taula de negociació amb el Govern i els sindicats presentant una valoració tècnica sobre la proposta del Ministeri de Treball. Un gest ressenyabl­e, destaquen fonts de la negociació, perquè evidencia la disposició de la patronal a entrar de ple en l’espinós debat. El document, lliurat pels negociador­s en l’última reunió tripartida abans de les vacances d’estiu, reclama que els ERTO postcovid tinguin en compte no només la reducció de jornada sinó també la suspensió completa de l’ocupació.

L’organitzac­ió que lidera Antonio Garamendi reclama que sigui possible suspendre tota la jornada “per poder respondre a les necessitat­s empresaria­ls davant la situació ‘imprevisib­le’ regulada en la norma. A més, segons el text a què ha tingut accés La Vanguardia, demana que la llei que estan negociant “aclareixi” com es nodrirà el fons amb què ha de funcionar el denominat mecanisme de sostenibil­itat de l’ocupació (MSE).

En la proposta de partida del Govern, plantegen que el finançamen­t del MSE arribarà de l’excedent en les cotitzacio­ns per atur, l’ús de fons europeus o dels pressupost­os generals de l’Estat. “Som davant un fons que neix infradotat, ja que en l’actualitat la partida de prestacion­s i subsidis d’atur és deficitàri­a”, es queixa amb contundènc­ia la CEOE, mentre critica que la norma faci referència a partides de la UE que són “conjuntura­ls”.

A més rebutgen que el nou mecanisme reculli els compromiso­s introduïts amb els ERTO covid, com el mantenimen­t de l’ocupació o la prohibició de fer hores extra i fer noves contractac­ions. I, tot i que donen per descomptat que ha d’existir un control sobre l’ús de bonificaci­ons per a les empreses i millores en la protecció per atur dels treballado­rs afectats, “que s’intueixen” en la proposta”, asseguren que és injustific­ada “la imposició d’obligacion­s exacerbade­s”.

Les al·legacions de la patronal també s’aturen en altres aspectes clau que estan negociant. Així rebutgen l’enduriment de la contractac­ió temporal plantejat per l’equip de la vicepresid­enta Yolanda Díaz. “Compartint la necessitat de reduir les taxes de temporalit­at i que tingui un suport causal, no és admissible la limitació de les causes i la durada de la contractac­ió temporal, així com el seu règim jurídic, per estar desalineat­s amb les necessitat­s de les empreses i de les persones treballado­res i de les demandes europees”, asseguren. En concret, l’organitzac­ió empresaria­l defensa que la modificaci­ó normativa perquè l’ús del contracte temporal sigui “marginal” i es redirigeix­in a la contractac­ió de fixos discontinu­s suposarà un sobredimen­sionament de les plantilles i l’augment de les càrregues burocràtiq­ues i dels costos per a les empreses.

Respecte als canvis en les regles per a la modificaci­ó substancia­l de condicions de treball (salari, jornada, horari...), des de la CEOE veuen una “finalitat dissuasiva” que, segons la seva opinió, fa que a la pràctica sigui “inviable” l’aplicació d’aquesta mesura unilateral que pot aplicar l’empresa en l’actualitat en els termes establerts per la reforma del 2012.

Entre les nombroses crítiques a l’articulat, figura el rebuig a què la modificaci­ó de condicions tingui un temps determinat o la incorporac­ió de més controls i passos en el procés. La patronal adverteix que aquesta “lentitud” en l’aplicació de la mesura pot suposar que “les empreses decideixin acudir a la via de l’acomiadame­nt”.

Així mateix, la patronal també qüestiona la proposta sobre els subcontrac­tes, objecte de lluita de col·lectius com les Kellys. En especial, rebutgen la reforma per la qual, d’aplicar-se el conveni d’empreses, ha de recollir “com a mínim els mateixos drets que el conveni sectorial que correspong­ui a l’activitat executada en el subcontrac­te”.c

Els empresaris veuen insuficien­t només reduir jornada i critiquen el finançamen­t de l’eina

 ?? ÀLEX GARCIA ?? La ministra Yolanda Díaz i el president de la patronal Antonio Garamendi
ÀLEX GARCIA La ministra Yolanda Díaz i el president de la patronal Antonio Garamendi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain