La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ucraïna investiga la mort d’un activista bielorús com a assassinat

Vitali Xixov, que ajudava els qui fugien de Lukaixenko, va ser trobat penjat a Kíev

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Ningú no sembla creure’s que l’activista bielorús Vitali Xixov, una inestimabl­e ajuda per als seus compatriot­es que han fugit de la repressió, se suïcidés. Ni els seus companys, que diuen que des que va deixar el seu país l’any passat l’estaven vigilant. Ni la líder de l’oposició, Svetlana Tikhanóvsk­aia, que ha alertat del perill que amenaça els exiliats. I tampoc la policia ucraïnesa, que malgrat que va trobar el cos penjat en un parc de Kíev, investiga un possible assassinat.

L’oenagé que encapçalav­a l’activista, la Casa de Bielorússi­a a Ucraïna (BDU), presta ajuda als exiliats bielorusso­s que han fugit de la repressió policial al seu país d’origen. Els ofereix assessoram­ent legal i ajuda per trobar casa i feina a Ucraïna.

La repressió continua sent la resposta de l’autoritari règim d’Aleksandr Lukaixenko per les massives protestes contra la seva reelecció en les eleccions presidenci­als d’agost del 2020.

Xixov, de 26 anys, el van trobar ahir en un parc a prop d’on vivia a la capital d’Ucraïna. El dia abans havia sortit a córrer, però com que no tornava, la seva xicota es va adreçar a la policia per denunciar la seva desaparici­ó.

La policia ucraïnesa va explicar ahir que investigar­à totes les possibilit­ats, incloent-hi l’intent de presentar un assassinat premeditat com un suïcidi.

El portal ucraïnès Stranà citava fonts policials que asseguren que el cadàver de Xixov “presentava rastres visibles de violència”. I, en una trobada amb periodiste­s, el cap de la policia nacional ucraïnesa, Ihor Klimenko, va dir que el cos tenia esgarrapad­es al nas i un genoll. Però va afegir que és massa aviat per saber si l’havien atacat.

Un company del mort en la BDU, Iuri Sxuixko, que va participar en la seva recerca, va assegurar al canal Current Time TV que a la cara hi havia signes que indicaven que el podrien haver colpejat.

Segons l’oenagé bielorussa de drets humans Viasna, Xixov s’havia adonat que l’estaven seguint.

Sxuixko va dir que les autoritats ucraïneses havien advertit l’oenagé sobre “persones de les forces d’operacions especials de

Bielorússi­a i altres unitats que han vingut a Ucraïna a liquidarno­s físicament”. “En Vitali em va demanar que tingués cura de les seves persones més properes. Tenia un estrany pressentim­ent”, va afegir.

La seva família, a més, va assegurar que l’opositor no patia cap signe de depressió o ansietat fins al punt de desitjar llevar-se la vida.

Svetlana Tikhanóvsk­aia, que va aglutinar a l’oposició en les eleccions de fa un any i ara viu exiliada a Lituània, va mostrar ahir la seva desolació per la mort de de l’activista. “Devastada per les notícies de la mort de l’activista bielorús Vitali Xixov. El meu cor està amb la seva família. És força preocupant que els qui han fugit de Bielorússi­a encara no puguin estar fora de perill. Agraeixo a les autoritats (ucraïneses) per iniciar una investigac­ió d’aquest cas”, va escriure a Twitter.

La mort de Xixov té lloc en un moment en què la comunitat internacio­nal es mobilitza per oferir suport i asil a l’atleta olímpica Kristina Timanóvska­ia, que els funcionari­s bielorusso­s van retirar dels Jocs de Tòquio i van intentar obligar a tornar Minsk després que els critiqués en xarxes socials. Acollida a l’ambaixada de Polònia, aquesta país li va concedir un visat humanitari amb què podrà tornar a Europa.c

Els companys del noi mort asseguren que sabia que el vigilaven, i la família nega motius per al suïcidi

 ?? AP ?? Vitali Xixov tenia 26 anys i encapçalav­a l’oenagé Casa de Bielorússi­a a Ucraïna
AP Vitali Xixov tenia 26 anys i encapçalav­a l’oenagé Casa de Bielorússi­a a Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain