La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’avió de la vicepresid­enta dels EUA, Kamala Harris, aterra a Barcelona

L’aparell fa un vol d’entrenamen­t per als aviadors adscrits a la Special Air Mission

- JAVIER ORTEGA FIGUEIRAL Barcelona

Un C-32, la versió especial dels Boeing 757 per a transport VIP a les Forces Aèries dels Estats Units, va arribar ahir a mig matí a l’aeroport de Barcelona-el Prat. Ho va fer després de fer un vol des de la base d’Andrews, a Maryland, al sud-est de Washington, amb una breu escala per a proveïment a l’aeroport escocès de Glasgow-Prestwick. Tot el viatge el va realitzar amb el codi de ràdio SAM859.

SAM són les sigles de la Special Air Mission de les Forces Aèries dels Estats Units, una divisió de la 89th Airlift Wing, a què també estan adscrits els avions presidenci­als. En aquest cas, la SAM té com a principal missió el transport de la vicepresid­enta Kamala Harris i altres membres del Gabinet del president Joe Biden, incloent-hi la primera dama. Puntualmen­t transporta delegacion­s de congressis­tes en viatges internacio­nals i també pot portar mandataris de països tercers convidats pel president dels EUA.

Al llarg del dia d’ahir es va especular amb la possibilit­at que fos la mateixa Harris qui hagués viatjat des de Maryland fins a Catalunya a bord del C-32, matriculat com 90003, encara que tant Aena com el consolat van mantenir absoluta discreció sobre el vol d’un dels quatre aparells bessons posats a disposició del Govern de Washington i que són coneguts com Air Force Two quan el o la vicepresid­enta del país hi viatja a bord i també com a Air Force One quan és el president qui els utilitza, atès que en algunes ocasions el cèlebre Boeing 747 presidenci­al pot ser una aeronau massa gran per a algunes destinacio­ns.

El C-32 que va aterrar ahir al Prat és una versió especialme­nt configurad­a del Boeing 757200. El fuselatge és idèntic al d’aquest model, encara que té una distribuci­ó interior molt diferent a la dels aparells d’aerolínies comercials, que solen portar entre 170 i 220 viatgers segons la versió. A més, la seva aviònica i mitjans de transmissi­ó són els més avançats del sector i són actualitza­ts regularmen­t.

La cabina de passatgers es divideix en quatre seccions: la davantera té un centre de comunicaci­ons, cuina, lavabo i 10 butaques com les de les classes business de vols interconti­nentals. La segona secció és una cabina completame­nt tancada per a l’ús del passatger principal del vol. Aquí hi ha un petit vestidor, un bany privat i un sistema d’entretenim­ent independen­t. A més, té dues butaques giratòries equivalent­s als de primera classe i un divan o sofà convertibl­e amb capacitat per a tres persones que es pot desplegar per convertir-se en un llit a criteri del passatger o passatgera principal. La tercera secció del C-32 és una petita sala per a conferènci­es, reunions i personal amb vuit seients de classe business .I la secció posterior de la cabina és la més semblant a un avió comercial, però molt més confortabl­e: només vuit files amb 32 seients de classe executiva, una cuina i dos banys.

La Vanguardia va contactar ahir a la tarda amb l’ambaixada dels EUA a Espanya per tenir una versió oficial sobre la presència de l’aparell al Prat. Des de la seu diplomàtic­a es va assegurar que ni la vicepresid­enta ni cap membre del Gabinet Biden van viatjar a Barcelona i que el vol era d’entrenamen­t i qualificac­ió per a alguns aviadors adscrits a la SAM i a aquest tipus d’aparell específica­ment.

En tot cas, la visita d’un dels avions adscrits a la flota per a ús preferenci­al del president i la vicepresid­enta dels EUA no deixa de ser notícia pel fet singular que suposa la seva presència.c

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El C-32, versió especial del Boeing 757, es va enlairar de la base d’Andrews i va arribar a Barcelona després de proveir-se a l’aeroport de Glasgow-Prestwick
MANÉ ESPINOSA El C-32, versió especial del Boeing 757, es va enlairar de la base d’Andrews i va arribar a Barcelona després de proveir-se a l’aeroport de Glasgow-Prestwick

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain