La Vanguardia (Català-1ª edició)

El governador Cuomo “va assetjar sexualment nombroses dones”

- NOVA YORK Correspons­al

El governador de Nova York, Andrew Cuomo, va desplegar una col·lecció de fotos en què se’l veu tocant, abraçant o fent petons a la galta, al front o a la mà a homes i dones, a joves i grans, a blancs i no blancs, a heterosexu­als i a homosexual­s.

La seva tàctica per facilitar “l’aproximaci­ó a la gent” no va disminuir el cor de veus que aquest dimarts demanaven la seva dimisión.Una d’aquelles veus va ser la del president Joe Biden.

El dirigent demòcrata es va excedir en les seves “mostres d’afecte”, segons la fiscal general de l’estat, la també demòcrata Letitia James.

Cuomo va assetjar sexualment nombroses dones, entre les quals algunes encara en actiu a la seva oficina i d’altres que ja no hi són. Ell i el seu equip es van venjar almenys contra una d’elles per haver-se queixat públicamen­t sobre la seva conducta.

Així ho exposa la investigac­ió independen­t que ha dut a terme James, que va subratllar que el governador va violar lleis federals i estatals.

En aquesta indagació ha pres declaració a onze dones. “Descriuen una conducta pertorbado­ra”, va assenyalar. “Crec en aquestes valentes dones, en les onze”, va reiterar James en roda de premsa.

Segons l’informe de 165 pàgines, Cuomo, que es troba en el seu tercer mandat i amb aspiracion­s a un quart, va rebre l’ajut dels seus més estrets col·laboradors per conrear una cultura laboral tòxica. “Hi havia por, intimidaci­ó, abusos”, va sostenir Anne Clark, una de les investigad­ores.

Aquest document incorpora detalls d’una conducta de presumptes abusos. Estrènyer les natges de les seves assistents, posar les mans per sota de la brusa i acariciar-los els pits i abraçades “íntimes”. Una de les situacions descrites afecta una agent de la policia estatal, que va assegurar haver-se sentit violada pel seu cap.

Des que va esclatar l’afer, el governador va negar les acusacions, però va prometre que esperaria al final d’aquesta investigac­ió perquè estava convençut de la seva exoneració. Aquests últims dies, però, des del seu entorn es van fer córrer dubtes

El president Joe Biden demana que Cuomo dimiteixi, però el governador es nega a renunciar

sobre la imparciali­tat dels investigad­ors, l’esmentada Clark i Joon Kim. Una vegada va saber el resultat i en una compareixe­nça enregistra­da, el governador va insistir en la parcialita­t de l’informe i la tendencios­itat en contra seu.

Res de dimitir. “Se’m presenta d’una manera injusta”, va subratllar. “Els fets són molt diferents i vull que sapigueu que no he tocat mai a ningú inapropiad­ament ni he fet propostes sexuals”, va repetir. Però l’informe, per al qual s’han interrogat 179 persones –Cuomo, durant onze hores– és una clatellada amb possibles conseqüènc­ies en el terreny criminal.

James va recordar que la seva investigac­ió era civil, per la qual cosa no se’n deriven responsabi­litats penals. Va matisar que el document està a disposició de fiscals i policies, que podrien prendre iniciative­s. A més, l’assemblea de l’estat té en marxa un impeachmen­t o processame­nt polític.c

 ?? AP ?? Cuomo va gravar la resposta per evitar preguntes incòmodes
AP Cuomo va gravar la resposta per evitar preguntes incòmodes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain