La Vanguardia (Català-1ª edició)

Obama crea polèmica amb la seva festa massiva de 60 anys

Els conservado­rs creuen que, amb el virus, és un mal exemple

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La hipocresia política cotitza a l’alça als Estats Units. Els mateixos que elogien l’assistènci­a als mítings estiuencs de l’expresiden­t Donald Trump, en pavellons tancats d’estats amb el virus alt, amb escasses mascaretes entre la concurrènc­ia i, segons les enquestes, pocs vacunats –són al·lèrgics per conspiraci­ó–, aquests mateixos posen el crit al cel per la festa que Barack Obama, un altre expresiden­t, ha convocat aquest dimecres per celebrar els 60 anys.

Obama entra aquest 4 d’agost en el club dels sexagenari­s, un veritable jove si es compara amb els dos septuagena­ris (i tirant cap als vuitanta) que l’han succeït en el càrrec.

La festa d’aniversari s’ha convocat a Martha’s Vineyard (Massachuse­tts), on es va comprar una casa per dotze milions de dòlars, amb unes dotze hectàrees de terreny i vista privilegia­des a l’oceà.

Aquest exclusiu paratge, refugi de la família Kennedy, es troba a uns 160 quilòmetre­s de Provinceto­wn. En aquesta ciutat, famosa per les seves festes, es va produir un brot de covid per l’impacte de la variant delta en la celebració del 4 de Juliol, el dia de la Independèn­cia.

L’estudi que s’ha fet sobre els afectats, molts ja vacunats, va demostrar que la immunitzac­ió no impedeix la transmissi­ó, tot i que fa que la malaltia sigui menys greu. A partir d’aquestes dades, el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC), l’agència federal de salut, va recuperar la recomanaci­ó d’utilitzar la mascareta, inclosos els vacunats, a l’interior de llocs públics, en àrees del país amb “substancia­l o alt risc” de transmissi­ó.

Atesa la facilitat amb què es transmet el virus per aquesta mutació, la convocatòr­ia d’Obama ha despertat preocupaci­ó, a més de propiciar l’escàndol entre els seus rivals.

El nombre de convidats varia segons les fonts. Oscil·la entre els 400 i els 700. El portal Axios va informar que 475 persones van confirmar la seva assistènci­a a un esdevenime­nt en el qual hi haurà 200 empleats. Entre els convidats figuren celebritat­s com George Clooney, Oprah Winfrey o Steven Spielberg.

En lloc de regals, l’expresiden­t va sol·licitar als hostes que considerin fer la seva aportació a programes de suport a nois i joves negres.

Un dels absents serà el seu amic Joe Biden, que va ser el seu vicepresid­ent. “El president Biden no pot anar a la festa , però espera reunir-se aviat amb l’expresiden­t Obama per donar-li la benvinguda al club dels de més de 60 anys”, van assenyalar fonts del Govern. La Casa

Blanca no ha especifica­t si té inquietud sanitària per aquesta convocatòr­ia.

Encara que aquell brot es va produir a Provinceto­wn, les dades situen Martha’s Vineyard en una zona moderada. Tot i això, les autoritats sanitàries de Massachuse­tts exigeixen que es porti mascareta a l’interior.

La festa, segons els plans, es desenvolup­arà a l’exterior. Un dels requisits és que els participan­ts hauran de presentar una pauta de vacunació completa. També se’ls demanarà un test negatiu en data pròxima a aquest esdevenime­nt. Oficialmen­t no es va especifica­r si hauran d’utilitzar la mascareta.

Els Obama s’han significat per sol·licitar que els ciutadans segueixin els protocols de sanitat i van participar en campanya per animar la vacunació.

Però els conservado­rs no han desaprofit­at l’ocasió per llançar el seu atac.

Escriptors alineats a la dreta, com Brent Bozell i Jim Hanson, han qualificat la festa com una convocatòr­ia “superconta­giosa”. Van acusar els Obama d’“hipòcrites”, terme que no apliquen a Trump.

A The Week, Samuel Goldman va escriure que la celebració de l’expresiden­t “és una burla a les restriccio­ns imposades” als Estats Units.

El correspons­al de la Fox a la Casa Blanca va preguntar a la portaveu Jen Psaki si era un mal exemple davant la gravetat de la pandèmia. “L’expresiden­t Obama ha estat un gran impulsor de la vacunació”, va respondre Psaki, recordant les condicions imposades als assistents.c

Els que acusen l’expresiden­t d’hipòcrita són els mateixos que callen pels mítings de Trump

 ?? VINCENT THIAN / AP ?? El nombre de convidats a la festa d’Obama varia segons les fonts: oscil·la entre els 400 i els 700
VINCENT THIAN / AP El nombre de convidats a la festa d’Obama varia segons les fonts: oscil·la entre els 400 i els 700

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain