La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gust amarg del sucre

Jamaica demana 9.000 milions d’euros a Londres per compensar l’esclavitud

- RAFAEL RAMOS Londres. Correspons­al

Per més que ho facin els governs i les empreses, hi ha coses a què és impossible atribuir un valor monetari: la vida, la mort, la tortura, el patiment, la privació de la llibertat... Quant han de percebre com a indemnitza­ció els reus que es passen trenta anys a la presó per un delicte que no han comès? Els familiars de víctimes del terrorisme, de catàstrofe­s aèries, d’abusos?

Un diputat laborista jamaicà, Mike Henry, ha quantifica­t en 9.000 milions d’euros el que el Regne Unit li deu a Jamaica com a càstig per l’esclavitud. Però té una bona referència. És l’equivalent en diners actuals dels 20 milions de lliures (un 40% del PIB britànic de l’època) que Londres va obtenir prestat en els mercats privats de capitals al segle XIX per compensar els amos de les plantacion­s per la “pèrdua de propietat” que va significar l’abolició.

Després d’agafar el relleu a Espanya en un tràfic tan inhumà, l’imperi britànic va traslladar entre el 1619 i el 1807 un total de 356.653 esclaus de l’Àfrica Occidental a Amèrica del Nord (els actuals Estats Units) i 2.221.000 al Carib, un milió d’ells a Jamaica, on les plantacion­s de sucre (i en menor mesura de cotó i plàtans) requerien mà d’obra que treballés tallant de valent, de dia i de nit. Molts propietari­s de plantacion­s es van fer immensamen­t rics: tant és així que es van traslladar a viure a la metròpolis per controlar des d’allà les seves operacions (a Liverpool o Bristol encara hi ha algunes de les seves mansions).

“Exigim reparacion­s i esperem que Londres faci justícia i compensi els danys patits pels nostres avantpassa­ts –diu Olivia Grange, ministra jamaicana de Cultura, Esports i Joventut–. Van ser trets per força de les seves cases, pobles i llars, van perdre les seves famílies i van patir atrocitats inimaginab­les per a més benefici de l’imperi britànic. És hora de pagar”. La petició serà cursada a la reina Elisabet, però qualsevol possibilit­at que l’actual Govern faci una altra cosa que no sigui llençar-la a la paperera sembla remota.

La demanda econòmica no és, però, la reclamació més radical que fan els jamaicans. El diputat d’oposició Mikael Phillips va presentar el desembre passat un projecte de llei en què sol·licitava que l’illa, de tres milions d’habitants i part de la Commonweal­th, deixés de tenir la reina com la seva cap d’Estat. I encara que no va fructifica­r, el debat és cada vegada més intens. El país va obtenir el 1962 la independèn­cia del Regne Unit, que al seu torn havia arrabassat el territori a Espanya el 1655.

Nombroses institucio­ns britànique­s han demanat perdó recentment per la seva participac­ió en el colonialis­me i els beneficis que van obtenir de l’esclavitud, com la companyia d’asseguranc­es Lloyd’s, la cadena de pubs Greene King o la Universita­t de Glasgow. Estàtues de polítics i empresaris com Cecil Rhodes i Edward Colston han estat enderrocad­es o hi ha campanyes en curs per a la seva demolició. En la guerra cultural, pels uns és justícia que arriba tard i pels altres un revisionis­me històric innecessar­i.

La Gran Bretanya va abolir l’esclavitud fa gairebé dos segles a càmera lenta i sense gaire convicció. El 1807 va prohibir el comerç d’esclaus dins dels confins de l’imperi, però no l’existència dels que ja hi havia, en part sota pressions dels amos de plantacion­s, i en part perquè estava sumida en les guerres napoleòniq­ues i volia explotar els problemes que França tenia a Haití. Per fer el pas definitiu va haver de ser empesa per rebel·lions en demanda de millors condicions de vida a les Barbados, la Guaiana i Jamaica, l’anomenada “guerra baptista” de 1831-1832, liderada per Samuel Sharpe, que va ser condemnat a mort.

Amb els interessos de l’imperi no s’hi jugava.

Fins i tot els partidaris de l’abolició van advocar per una “transició gradual”, “atesa la incapacita­t dels negres per entendre i sentir el que és una societat moderna capitalist­a” (un diputat els va comparar als Comuns amb Frankenste­in, “fornits com un home, però amb l’intel·lecte d’un nen”). Quan l’abolició finalment es va fer realitat el 1834, els esclaus van ser reciclats

Molts plantadors de canya es van fer immensamen­t rics i es van resistir amb totes les forces a l’abolició

com a “aprenents” que, entre quatre i sis anys, van haver de continuar treballant sense cobrar, perquè es mantingues­sin les jerarquies socials. Declarats “lliures”, no podien exercir càrrecs públics ni comprar terres. Tot i així, moltes veus a la metròpolis els van titllar d’“ingrats” incapaços d’apreciar el valor d’haver estat “civilitzat­s”. Les plantacion­s van sobreviure encara molt de temps.c

 ?? RYKOFF COLLECTION / GETTY ??
RYKOFF COLLECTION / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain