La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès custodia el diàleg amb l’Estat sense renunciar a l’autodeterm­inació

El president avisa que els acords a la bilateral “no seran moneda de canvi”

- ÀLEX TORT Barcelona

“Aquesta ha de ser la legislatur­a del diàleg, però l’Estat ha de fer els deures”. Pere Aragonès es va expressar d’aquesta manera en una entrevista a La Vanguardia poc després que Esquerra fos la candidatur­a independen­tista més votada a les eleccions del 14 de febrer, abans d’esdevenir president de la Generalita­t. A aquesta frase s’hi ha arrambat tant que ara mateix té gairebé tots els fronts de diàleg i negociació oberts.

N’hi ha de més candents ara per ara, com l’ampliació de l’aeroport i la comissió bilateral. També el Govern figura o figurarà en espais multilater­als, malgrat reticèncie­s, com el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) o el fòrum específic sobre els fons europeus. Fins i tot, per a la candidatur­a dels Jocs Olímpics d’hivern del 2030 ha mantingut contactes –discrets– amb el Govern espanyol. I tot això sense renunciar als objectius sobiranist­es d’amnistia i autodeterm­inació.

La taula de negociació entre els governs espanyol i català per resoldre el conflicte polític és l’espai destinat a aquestes dues darreres qüestions. Aquestes demandes, segons Aragonès, no es veuran alterades per cap altra de parlada en altres marcs, com ara la comissió bilateral Generalita­tEstat, malgrat els minsos resultats de la trobada a Madrid de dilluns. En aquest sentit, ahir va avisar que els possibles acords sobre traspassos en relació amb infraestru­ctures “o serveis a la ciutadania no són ni poden ser la moneda de canvi per no abordar una solució política al conflicte”.

Les potes d’aquesta taula, a més a més, han de reforçar-se amb l’acord nacional que Aragonès vol bastir amb entitats de tota mena i partits per anar-hi “amb tota la força”. Les converses han començat i es continuara­n fent durant el mes d’agost. Però “discretame­nt”.

El president va exposar aquesta idea de compartime­nts estancs en la compareixe­nça de premsa d’ahir després de l’últim Consell Executiu abans de vacances, on va fer un balanç dels seus 71 dies al capdavant del Govern.

Pel mig de tots aquests espais de diàleg oberts s’escola la negociació pels pressupost­os generals de l’Estat del 2022, que tot i que és un afer a resoldre entre grups parlamenta­ris al Congrés, de ben segur que no s’escaparà de la influència de les converses a nivell governamen­tal.

Entre els partits independen­tistes hi ha qui pensa que Aragonès corre el risc de complir amb la dita que qui molt abraça poc estreny. Hi ha tibantors. L’aeroport és el més actual, però curiosamen­t les desavinenc­es es produeixen més internamen­t a ERC –amb diversos sectors municipals revoltats– i amb la CUP que no pas amb el seu soci al Govern, JxCat, que també, internamen­t, assumeix crítiques. Ahir, per exemple, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, retreia el pacte assolit pel vicepresid­ent del Govern, Jordi Puigneró, per a

El Govern ha començat contactes “discrets” per forjar un pacte nacional per l’amnistia i el referèndum

El cap de l’Executiu català participar­à en la taula de negociació per reforçar les demandes sobiranist­es

l’aeroport. “Tornem a la pastanaga. Menys eufòria i més memòria”, va escriure a Twitter.

En tot cas, la gran prova de foc serà la taula de negociació entre governs. Està prevista per a la tercera setmana de setembre. ERC comparteix l’escepticis­me de Junts, amb la diferència que els republican­s hi van amb el convencime­nt que, com a mínim, és un camí a explorar. Hi esmerçarà recursos, Esquerra. Tant que ahir Aragonès va confirmar que serà al “recomençam­ent” d’aquest espai de diàleg, que no es reuneix des del 26 de febrer del 2020. El president vol tot l’espai sobiranist­a compromés. Va esgrimir els acords d’investidur­a signats amb Junts i la CUP, que al seu torn no demana que “ningú de l’independen­tisme renunciï a alternativ­es estratègiq­ues”.

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? Pere Aragonès va comparèixe­r ahir després del Consell Executiu per fer balanç dels seus primers 71 dies al capdavant del Govern
DAVID ZORRAKINO / EP Pere Aragonès va comparèixe­r ahir després del Consell Executiu per fer balanç dels seus primers 71 dies al capdavant del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain