La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PP acusa l’investigad­or de la Gürtel d’actuar amb “finalitats espúries”

Demana al jutge del cas Bárcenas que desestimi l’últim informe de Manuel Morocho

- JOAQUÍN VERA Madrid

Cada vegada que l’inspector Manuel Morocho parla –en seu judicial o parlamentà­ria– o escriu –a través dels seus informes policials– tremolen els fonaments de Génova 13. El 20 de juliol, només set dies abans que acabés la fase d’instrucció de la peça del cas Bárcenas sobre les donacions d’empresaris al Partit Popular a canvi d’obres públiques, Morocho va lliurar in extremis un últim informe en què s’acrediten sobrecosto­s milionaris en contractes adjudicats pel govern de José María Aznar.

Un document explosiu que ha fet que els populars surtin a la càrrega –de nou– contra el qual també va ser principal investigad­or de la trama corrupta Gürtel: actua amb “mala praxi”, els seus informes tenen “finalitats espúries” o treballa amb “un clar biaix incriminat­ori”, són només alguns dels dards llançats contra el funcionari públic. I aquesta vegada des de les files populars fan un pas més i demanen al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz que adverteixi “expressame­nt” el policia per haver actuat motu proprio.

El Partit Popular ha remès un escrit a Pedraz firmat per Jesús Santos, advocat de capçalera de Pablo Casado i lletrat que ha salvat del banc dels acusats María Dolores de Cospedal pel cas d’espionatge a Bárcenas. En l’escrit, a què ha tingut accés La Vanguardia ,es demana que desestimi de la causa l’últim informe lliurat per la UDEF i firmat per Morocho.

El partit conservado­r manifesta “la sorpresa” per la “inaudita i censurable proactivit­at” de l’inspector, que ha fet un informe sense ser requerit i el contingut del qual, segons el seu parer, no té “res a veure amb els fets” que s’investigue­n a la peça que continua viva a l’Audiència: si les donacions d’empresaris al PP es van fer a canvi d’adjudicaci­ons públiques o altres favors.

I és que part de l’informe de Morcho es vertebra en l’anàlisi de la declaració –el 2019 i el 2020– del comissari Enrique García Castaño, pròxim a Villarejo, en el marc d’una altra causa en un jutjat diferent. “S’incorporen valoracion­s subjective­s sobre declaracio­ns d’investigat­s que no estan incorporad­es al procedimen­t”, denuncia el PP. A més, posa èmfasi en el fet que “durant tot aquest temps” no s’ha considerat necessari interrogar García Castaño, ni com a investigat ni com a testimoni.

Però en les 424 pàgines del dossier de la UDEF hi ha més que les paraules de García Castaño. En aquest document –que el PP vol apartar– la Policia deixa negre sobre blanc sobrecosto­s de fins al 94,53% en la majoria de les 23 adjudicaci­ons que es van analitzar de totes les que es van concedir a la Constructo­ra Hispànica durant l’era Aznar.

Pel PP aquestes conclusion­s són fruit de l’actuació de Morocho, que “no ha tingut cap objecció a l’hora de dilapidar els escassos recursos públics” de què disposa la Policia Judicial: “Lluny de mirar d’aclarir la veritat (...), s’ha dedicat a elaborar un informe amb finalitats espúries”c

 ?? EUROPA PRESS NEWS / GETTY ?? L’inspector Manuel Morocho anant cap a l’Audiència Nacional
EUROPA PRESS NEWS / GETTY L’inspector Manuel Morocho anant cap a l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain